مخاطبان در یک لحظه خاص به دنبال محتوا میگردند؛ اما همیشه محتوا را نمیپذیرند و در زمانی که به آن نیازی ندارند از کنار آن به سادگی عبور میکنند. آنها در آن لحظات خاص با انگیزههای مختلف به جستوجوی محتوا میپردازند، احساس غالبی بر آنها چیره شده است و در پی مواجهه با محتوا، پیامدهای رفتاری از آنها سر میزند. اگر بازاریابان محتوا در استراتژی خود به دنبال تولید محتوایی باشند که لحظات مخاطب را میسازد، به اثربخشی قابل توجهی دست خواهند یافت. پژوهش انجام شده توسط مؤسسه محتوایی AOL بر اساس دریافت حجم بالایی از دانش و تجربه بازاریابان در سراسر دنیا نشان داده است که بهترین و بیشترین موفقیت بازاریابی محتوا را محتواهایی به دست آوردهاند که توانستهاند در لحظه با مخاطب ارتباط مفید و مؤثر برقرار کنند.
- لحظههای سرنوشتساز محتوا
اما سوال اساسی این است که چه چیزی باعث پدیدآمدن لحظاتی میشود که مخاطب در آن با محتوا ارتباط برقرار میکند؟ برای پاسخ به این سوال باید دقت داشت که هر مخاطب طی فرآیندی با محتوای دیجیتال برخورد کرده و از آن استفاده میکند:
مرحله ۱: قبل از برخورد با محتوا (موضوع محتوا و انگیزه استفاده از آن). انگیزه مخاطب از استفاده از یک محتوا بسیار مهم است. در حقیقت مخاطب از ابتدا تا انتهای یک محتوا میآید، اگر موضوع پرداخته شده به آن در محتوا برای او جذاب بوده یا پیگیری این محتوا بنا به دلیل وجود انگیزه خاصی در مخاطب برای او جذاب باشد.
مرحله ۲: در طول استفاده از محتوا (برانگیختهشدن احساسات مخاطب). وقتی بهاندازه کافی درگیر موضوع محتوا بشود، احساسات او توسط محتوا به جهت دلخواه بازاریاب هدایت میشود.
مرحله ۳: در زمان پایان محتوا (نتیجه حاصل از استفاده از محتوا)این درست زمانی است که مخاطب با احساسی که در او تحریک و تقویتشده است محتوا را به پایان میرساند. سؤال این است که آیا محتوا بهاندازه کافی برای اینکه مخاطب به سمت هدفی پیش رود، تحریکآمیز بوده است؟
رفتار مصرفکننده، مخصوصا آن دسته از افرادی که به دنیای دیجیتال دسترسی بیشتری داشته و از این فضا برای انتخاب محصولات مورد نیاز خود در هر زمینهای استفاده میکنند، شیوههای قدیمی و سنتی مواجهه با محتوا را تغییر داده است. مخاطبان در یک لحظه خاص به دنبال محتوا میگردند؛ اما همیشه محتوا را نمیپذیرند و در زمانی که به آن نیازی ندارند از کنار آن به سادگی عبور میکنند. آنها در آن لحظات خاص با انگیزههای مختلف به جستوجوی محتوا میپردازند
- طبقهبندی محتوای لحظهساز
بر اساس نتایج تحقیق AOL در سال ۲۰۱۷ مخاطبان معمولا به دنبال موضوعاتی خاص هستند که در هشت طبقه کلی قرار دارد. آنها انگیزههای مشخصی دارند که منجر به برقراری ارتباط و تعامل با محتوا میشود. در حین برقراری ارتباط با محتوا احساسی بر آنها غلبه میکند و منجر به پیامد رفتاری خاصی میشود. در طرح زیر طبقهبندی محتوا، برخی موضوعات هر طبقه، انگیزهها، احساسات و پیامدهای رفتاری مخاطب ارائه شده است:
هماکنون در دوران جدیدی از ارتباطات هستیم؛ دورانی که نیازمند همکاری عمیق بین ایدهپردازان، بازاریابی و دانشمندان این عرصه است. تنها به این ترتیب میتوان محتوایی تولید کرد که با مخاطب ارتباط برقرار کرده و برای او و کسبوکار مفید باشد. بنابراین قبل از تولید محتوا بهتر است اقدامات زیر را در نظر داشت:
۱- لحظهای که محتوا باید برای مخاطب بسازد را شناسایی کنید.
لازم است هدف و داستان محتوای خود را به گوش مصرفکننده برسانید، بهجای آنکه از او انتظار داشته باشید به سمت شما بیاید. این کار با انتخاب بهترین لحظاتی که مخاطب میتواند با برند ارتباط برقرار کند، امکانپذیر است.
۲- متن محتوا را تغییر دهید.
موضوعاتی که برای بازاریابی محتوا روی آنها کار میشود باید متفاوت بوده و در لحظات مختلف محتوای گوناگون را در قالبهای متفاوت به مخاطب ارائه کنید.
۳- برای هر نتیجه حاصل از تأثیر محتوا روی مخاطب حاضر باشید.
بعد از درگیرشدن مخاطب با محتوا به هر حال نتیجهای حاصل میشود. به عنوان مثال، مخاطب تصمیم میگیرد کاری را انجام دهد یا احساس آرامش میکند. شما باید این نتایج را پیشبینی کرده و برای اتفاقات بعد از آن مثل خرید آنلاین یا ارسال اطلاعات بیشتر آماده باشید.
۴- از دادهها برای بالا بردن خلاقیت استفاده کنید.
از هر هشت مورد بازاریابی محتوا برای الهامگرفتن در بخش هنری تولید محتوای خود استفاده کنید و کمپینهایی را راهاندازی کنید که با انگیزههای مخاطبان هماهنگ باشد.