وقتی از کار تیمی صحبت میکنیم، معمولا اثربخشی تیم مهمترین چیزی است که باید به آن توجه شود و خوب است که با این مفهوم آشنا شوید. اثربخشی یک تیم در سه مولفه خلاصه میشود:
- اثربخشی کاری: منظور، میزان موفقیت تیم در دستیابی به اهداف مرتبط با وظایفشان است؛ یعنی چه؟ یعنی اینکه مثلا تیم استارتاپی شما تصمیم گرفته است که 40 مصاحبه طی دو هفته برای درک مسئلهای (Problem) که قرار است ایده استارتاپی آنها، آن را حل کند، انجام دهد؛ بعد از دو هفته، چقدر این هدف محقق شده است؟ آیا اعضا وظیفه خود را بهدرستی انجام دادهاند یا خیر؟
- کامیابی اعضای تیم: منظور از این عبارت، این است که میزان رضایت اعضا، بهواسطه حضور در این تیم چقدر است؟ آیا نسبت فشار کاری با توان آنها تناسب دارد؟ رشد و پیشرفت هر یک از اعضا بهطور جداگانه در تیم به چه صورت است؟
- پایداری تیمی: رضایت اعضای تیم نسبت به یگدیگر چقدر است؟ چقدر به یکدیگر وابستگی دارند و علاقهمند هستند که در کنار یکدیگر کار کنند؟
بهطور کلی توجه به اثربخشی کاری، شادابی و موفقیت اعضا و پایداری تیم، مهمترین عواملی است که شما باید بهعنوان یک موسس استارتاپ و یا عضو یک تیم استارتاپی، از آنها مطلع باشید.
بهمنظور اثربخش کردن عملکرد تیم استارتاپی، هر یک از اعضای تیم باید بهصورت فعال بر روی هدفهایشان تمرکز کنند و بهطور منظم راههای دستیابی به این اهداف و روشهای تیم برای کارکردن گروهی را مرور کنند؛ یک موسس، در این زمینه نقش بسیار مهمی را ایفا میکند. یادتان باشد که همواره فیدبکهای لازم را در زمینه اهدافی که قرار است به آنها در مسیر رشد استارتاپتان دست یابید را با تیمتان مرور کنید و به آنها بازخورد بدهید و از آنها بازخوردهای مناسب را نیز دریافت کنید. از طرفی شما باید در راستای بالابردن سطح سلامتی و شادابی اعضای تیم نسبت به روشهای پشتیبانی اعضا، چگونگی حل تضادها و درگیریها و فضای کلی تیم از نظر اجتماعی، آگاهیهای لازم را کسب کنید.
بهواسطه عواملی که مطرح کردیم، مناسبترین تیمها، تیمهایی هستند که اثربخشی بالایی دارند، سلامت روانی تیم خوب است و پایداری تیم، یک پایداری بلندمدت است؛ اینها ویژگیهای یک تیم استارتاپی موفق و چابک است. در نوشتههای بعدی به تکنیکهایی کاربردی در زمینه ارتقای توانمندیهای کار تیمی و افزایش اثربخشی در تیمهای استارتاپی اشاره خواهیم کرد.
یادتان باشد که آگاهی از مفاهیم پایهای کار تیمی، اولین قدم در بروز رفتار کار تیمی است و شما امروز با خواندن این مقاله، اولین گام در این زمینه را طی کردید.