زندگی شهرنشینی و آپارتماننشینی همواره مشکلاتی را با خود به همراه داشته است. از اینرو سمیرا امیری به همراه همبنیانگذارانش ناصر اختصاری، رحمان روحی و جابر تاریوردی آیپارتمان به نشانی iparteman.com را برای تسهیل زندگی آپارتماننشینی راه انداختهاند.
سمیرا ۲۴ سال دارد و متولد مشهد است و مدرک کارشناسی نرمافزار کامپیوتر خود را از دانشگاه بینالمللی امامرضا اخذ کرده است. حوزه تخصصی او دادهکاوی و پردازش داده است و در یک شرکت مستقر در پارک علم و فناوری خراسان به عنوان مدیر پروژه مشغول به کار است.
او تا پیش از این ۲ استارتاپ دیگر را نیز راهاندازی کرده ولی به دلیل مشکلاتی که در تیمسازی با آن روبهرو شده، ایدههای قبلی به سرانجام نرسیده است:
ایده آیپارتمان از مشکلی که در ساختمانی که در آن سکونت داشتیم به ذهنم رسید. مشکل این بود که در ساختمان نیاز به ایزوگام پشتبام داشتیم ولی همسایهها برای این کار هزینه نمیکردند و شارژ برای تعمیرات پرداخت نمیکردند. به عبارت بهتر، افراد فرهنگ آپارتماننشینی نداشتند و به مشاعات ساختمان اهمیت نمیدادند.
بعد از اینکه نیاز را شناسایی کردم، با سایر همکارانم در شرکت آن را مطرح کردم و متوجه شدم که این مشکل تقریبا همهگیر است و اکثر ساختمانها با آن درگیر هستند. بر همین اساس تصمیم گرفتیم جدیتر روی ایده کار کنیم.
با بررسیهایی که در بازار انجام دادیم، متوجه شدیم یکی دو استارتاپ دیگر در تهران در این حوزه کار میکنند ولی ماهیت کاری آنها با ایدهای که ما در سر داشتیم و قصد داشتیم در مشهد راه بیندازیم، متفاوت بود و با هدف اینکه مشکلات آپارتماننشینی در شهر مشهد را برطرف کنیم، این استارتاپ را راه انداختیم.
-
شما در حال حاضر در آیپارتمان چهکار میکنید و چه خدماتی را ارائه میدهید؟
در آیپارتمان قصد داریم مشکلات مدیریت هزینه و شارژ مجتمعهای مسکونی، تجاری و آپارتمانها را برطرف کنیم. وقتی کار را شروع کردیم، متوجه شدیم مشکلات فراتر از مدیریت شارژ و هزینه در ساختمانهاست و اکثر افراد با مسائل حقوقی مربوط به آپارتماننشینی آشنایی ندارند. بر همین اساس خدمات را گسترش دادیم و مشاوره در مورد مسائل حقوقی را نیز به خدمات اضافه کردیم.
-
همه اعضای یک مجتمع میتوانند از خدمات استفاده کنند؟
بله، همه میتوانند عضو سامانه شوند. کاربران عادی میتوانند شارژ خود را به صورت آنلاین برای مجتمع خود پرداخت کنند و از محتوایی که تولید میشود، بهرهمند شوند.
همچنین مدیران و اعضای هیات مدیره ساختمانها نیز میتوانند از امکانات مدیریتی که در سامانه در اختیارشان گذاشته میشود، استفاده کنند.
بعد از اینکه مدیر ساختمان اطلاعات مربوط به ساختمان را در سامانه وارد کرد، براساس فرمولهایی که تعریف شده است، هزینه شارژ ساختمان محاسبه میشود و اعضا میتوانند شارژ را آنلاین پرداخت کنند.
-
در حال حاضر چه تعداد وکیل و مشاور حقوقی با شما همکاری میکنند؟
در حال حاضر برای شهر مشهد ۳ وکیل با ما همکاری میکنند که تولید محتوا و مشاورههای حقوقی را انجام میدهند.
با وجود اینکه هدفگذاری ما خدمترسانی به اهالی شهر مشهد بود، ولی از شهرهای دیگر نیز عضو سامانه شدهاند و از خدمات استفاده میکنند
-
چه تعداد کاربر تاکنون از خدمات شما استفاده کردهاند؟
با وجود اینکه هدفگذاری ما خدمترسانی به اهالی شهر مشهد بود، ولی از شهرهای دیگر نیز عضو سامانه شدهاند و از خدمات استفاده میکنند. در حال حاضر، حدود ۲۰۰۰ کاربر فعال در سامانه حضور دارند و حدود ۶۰۰ ساختمان در سامانه فعالیت میکنند.
-
شما با استارتاپهای دیگر هم در آیپارتمان همکاری دارید؟
بله، استارتاپهایی که در حوزههای مختلفی مانند خدمات نظافتی، دکوراسیون منزل و غیره فعالیت میکنند، میتوانند خدمات خود را در آیپارتمان معرفی کنند. در واقع شیوه درآمدزایی ما در آیپارتمان از تبلیغاتی است که این نوع کسبوکارها میتوانند در سامانه ما انجام دهند.
البته هر کسبوکاری نمیتواند در آیپارتمان تبلیغ کند چون در واقع تبلیغ در سامانه بهمنزله این است که ما کسبوکار را تایید کردهایم. پس به کسبوکارهایی اجازه تبلیغ میدهیم که از عملکرد آنها مطمئن باشیم و ضمانت دهند. در حال حاضر ۳استارتاپ با ما همکاری دارند.
-
چند رقیب در بازار شناسایی کردید و مزیت رقابتی شما نسبت به رقبا چیست؟
شارژمان و پلاک ۲۱ دو رقیبی هستند که در تهران فعالیت میکنند و نزدیکترین شباهت را به ما دارند، ولی مزیت رقابتی ما نسبت به رقبا این است که ما خدمات را براساس نیاز مردم مشهد ارائه دادیم چون نوع محاسبه شارژ در تهران با مشهد متفاوت است.
-
تاکنون کشش بازار را چطور ارزیابی کردهاید؟
با توجه به اینکه آپارتماننشینی در حال گسترش است، نیاز به این خدمات نیز هر روز بیشتر میشود، ولی یکی از مشکلات اصلی ما جا انداختن فرهنگ آپارتماننشینی است که هنوز هم با آن دستوپنجه نرم میکنیم
ما پیشبینی میکردیم تا یک سال و نیم بعد از شروع فعالیت به وضعیت مطلوبی از درآمدزایی برسیم ولی تاکنون ۳۰ درصد در این راه موفق بودهایم چون تجربهای در این بازار نداشتیم و بهتدریج در روند کارها اصلاحاتی انجام میدهیم و کار را بهبود میبخشیم، ولی به طور کلی تقاضا برای دریافت این خدمات در بازار وجود دارد و با گسترش خدمات میتوانیم بازار خوبی داشته باشیم.