در هفته گذشته ۲ استارتاپ دیگر به جمع استارتاپهای شکستخورده پیوستند و فعالیت خود را متوقف کردند. ابتدا استارتاپ کانگورو که در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت میکرد و بخشی از پرتفولیو پیپیجی محسوب میشد، با انتشار متنی پایان فعالیت خود را اعلام کرد. روز پنجشنبه هم استارتاپ بقچه که در زمینه تحویل نان فعال بود، با انتشار اطلاعیهای به کار خود پایان داد.
به نظر میرسد که اکوسیستم ما به جایی از مسیر بلوغش رسیده و از همین رو هم کموبیش تعداد اخبار شکست استارتاپها بیشتر میشود؛ اخباری ناراحتکننده که لزوما بد نیستند و به قول علیرضا اسکندری، مدیرعامل بقچه، استارتاپهای ققنوسوار که از دل خاکسترشان شاید استارتاپ کماشتباهتر و موفقتری متولد شود.
اسکندری، در پستی که در بلاگ رسمی این استارتاپ منتشر کرد، نوشت:
همانطور که تقریبا خیلیها متوجه شدند، ما چند وقتی هست از دسترس خارج شدهایم. تقریبا از ۵ تیرماه ۹۷ تصمیم گرفتیم سرویس بقچه را متوقف کنیم تا تصمیمی در خصوص کارکردن آن به روش درست بگیریم.
امروز که اینجا مینویسیم به تصمیم نهایی رسیدیم که بقچهای که ما ساختیم با استانداردهای ما و شرایطی که دوست داشتیم داشته باشد، امکان بزرگشدن و ترکوندن ندارد و اینجاییم که کمی با هم گپ بزنیم و نظرات شما را هم بدونیم.
ما توانستیم ۷۵هزار سفارش و ۲۹۰هزار عدد نان را به شما سر ساعت و با کیفیت درست تحویل دهیم. میانگین زمان ارسال ما در روزهای سخت ماه مبارک رمضان ۱۸ دقیقه بود و میزان رضایت شما از سرویس بقچه نیز حدودا ۷۱درصد بود.
اسکندری مهمترین مشکلاتی که باعث تعطیلی بقچه شد را اینگونه برشمرد:
سرویس بقچه نمونهای نداشت که ما بدونیم از کجا کارمان را شروع کنیم. کالایی که ما به عنوان کالای اصلی برای ارسال انتخاب کرده بودیم نیز معیار دقیقی از کیفیت بالا نداشت. نان تاریخ مصرف کم، داغ و بدون بستهبندی، سلیقهای، بسیار سخت در ارسال و بستهبندی و… بود.
از طرفی پیکهای ما از فیلترهای بسیاری عبور میکردند و در واقع مامور خرید بقچه بودند. فیلترهایی از جنس سلامتی، ظاهر مناسب و تمیز، دستان تمیز، رفتار خوب و …
مشکل دیگری که از روز اول گریبانگیر ما بود یا بهتر بگویم به مرور شد، نداشتن حسابداری منظم و مرتب با دانش تخصصی این کار بود.
حسابوکتاب و اینکه یک نفر حواسش به تمامی اتفاقات مالی و بعضا حقوقی باشد، امری بسیار مهم و قابل ستایش برای شروع و ادامه یک کار بزرگ است.
شاید موضوع بیشتر از مدیریت شخص بنده در این مورد باشد، ولی ما از نظر نیروی انسانی با اینکه بهترین افراد و استعدادها را داشتیم و اکثر دانشجویان یا فارغالتحصیلان بهترین دانشگاههای کشور از جمله دانشگاه تهران و امیرکبیر بودند، اما در هماهنگی و نظم کمی ضعیف عمل کردیم.
برای مثال، نداشتن قرارداد حقوقی، عدم حساسیت به زمان ورود و خروج و مرخصیها، رفاقتیشدن خیلی از بحثهای مهم و رودربایستی و… مواردی بودند که ما از اونها به شدت آسیب دیدیم و فرهنگ درونی شرکت را کمی تغییر داد.
همچنین افرادی را نیز در تیم خود داشتیم که با بیمهری و روحیه کارمندمابانه به دنبال کار استارتاپی پیش ما آمدند و از ما آموختند و پس از جدایی از شرکت نمکدان شکستند که من خدا را بابت این اتفاق شاکرم، چرا که در اسکیل کوچک این چنین تجربههایی را در اختیار من و تیم پرتلاشم قرار داد تا در ادامه مسیر آنها را تکرار نکنیم.
شاید امری واضح باشد، ولی جا دارد دوباره بگوییم که «از ماست که بر ماست» و هر اتفاقی که برای ما در مسیر ساختن بقچه افتاده است، چه خوب چه بد، حاصل کار خودمان بوده است و هیچ مقصری وجود ندارد، جز خودمان.
کمی کم تجربه بودیم، جوان بودیم و سرزنده! دوست داشتیم کاری بکنیم و قرعه به اسم بقچه و تحویل نان افتاد.
خداحافظی کانگورو از کاربرانش
پیش از شکست بقچه، روز دوشنبه ۱۶ مردادماه هم تیم کانگورو ایمیلی برای کاربران خود ارسال کرد و در آن از دسترس خارجشدن خود را اطلاع داد.
در این ایمیل حتی از کاربران خواسته شد میزان اعتبار خود را اعلام کنند تا برای تسویه آن اقدام شود. تیم کانگورو علت شکست و تعطیلی خود را مشکلات فنی اعلام کرد. متن ایمیلی که تیم کانگورو برای کاربران ارسال کرد به این صورت بود:
«…با توجه به مشکلات فراوان فنی که در طول ماههای اخیر برای پنل و پلتفرم کانگورو به وجود آمده، امروز ۱۶ مرداد ۱۳۹۷ پنل، ئیجیت و وبسایت کانگورو از دسترس خارج شدند. به همین علت از شما خواهشمندیم در پاسخ به این ایمیل میزان اعتباری که در کیف پول یا کمپینهای خود دارید را اعلام کنید تا برای تسویه آن اقدامات لازم انجام گیرد.»