1- از آنجایی که در اکوسیستم استارتاپی ایران کمبود اطلاعات وجود دارد و گزارشهای ادواری استاندارد از وضعیت استارتاپها منتشر نمیشود، هرگونه اطلاعاتی از مراجع موثق و ذیصلاح به فرآیند سرمایهگذاری و هدایت کسبوکار کمک شایانی خواهد کرد.
ما همیشه از گزارشهای تحلیلی و آماری استقبال میکنیم چراکه دید بسیار خوبی از وضعیت بازار به ما میدهد. شاخص و KPI اگر اشتباه انتخاب شود، کارایی ندارد و بعضا کسبوکار را با مشکل مواجه میکند.
از طرفی، انتخاب درست آن یک ابزار خوب برای سنجش مستمر کسبوکار خواهد بود و رشد و افول آن را بهخوبی نشان میدهد. این شاخصها بستگی به صنعت، بلوغ و حوزه آن کسبوکار دارند. وجود چنین گزارشهایی دید خوبی از نوع شاخصها، استاندارد آنها و وضعیت این شاخصها در بازار ایران میدهد و از انتخاب شاخص اشتباه توسط سرمایهگذاران بهخوبی جلوگیری میکند.
2- سرمایهگذاران ترندهای جهانی را بررسی کرده و متناسب با شرایط کشور آنها را بومیسازی میکنند و سپس در مورد یک استارتاپ تصمیم میگیرند. اما این روش خالی از خطا نیست و معمولا در شبیهسازی کسبوکارها آیتمهای زیادی وجود دارد که از قلم میافتد یا نادیده گرفته میشود یا قابل تعمیم به داخل کشور نیست.
ما در ایران شرایط خاصی داریم و ریسکها و محدودیتهای حقوقی، قانونی، زیرساختی و … در ایران با دنیا بسیار متفاوت است لذا بسیاری از بنچمارکها واقعی نیستند و در ایران کار نمیکنند. به نظر ما، وجود یک بنچمارک دقیق داخلی در سیاستگذاری، شفافسازی و تصمیمگیری سرمایهگذاران بسیار حائز اهمیت است.
3- فضای کار بسیاری از حوزهها در ایران خالی است و جای نقشآفرینی زیادی دارد، درآینده بازار رقابت در این حوزهها بسیار داغ خواهد شد و سرمایهگذاران زیادی به این حوزهها ورود خواهند کرد. از طرف دیگر، بعضی حوزهها اشباع شده که با فرض هوشمندی سرمایهگذاران ورود جدیدی به آن حوزهها اتفاق نخواهد افتاد.
سرمایهگذار حرفهای و هوشمند هم باید شناخت صحیحی از حوزههای داغ فعلی داشته باشد و هم باید پیشبینی صحیحی نسبت به حوزههای داغ آتی انجام دهد. معمولا سرمایهگذاران وارد حوزههای پررقابت و بازارهای اشباعشده نمیشوند؛ از طرفی اگر بازاری را دارای پتانسیل رشد در آینده ببینند، نسبت به ورود به آن حوزه ترغیب میشوند.
بهنظر میرسد در آینده نزدیک با رکود در بازارهای جایگزین و بلوغ در بازار نوآوری و استارتاپی، سرمایهگذاریهای خوبی در اکوسیستم ایران انجام شود و حوزههای بکر و خالی از رقیب، رشد چشمگیری خواهند داشت.
4- هرقدر ابهام کمتر و اطلاعات بیشتر باشد، فضا شارپتر و تصمیمگیری راحتتر میشود. با حضور دیتای صحیح و واقعی، نمایش و هیاهوی مخرب از اکوسیستم دور میشود و سوءاستفاده از فضای استارتاپی کمتر میشود.
همچنین سرمایهگذاران خارج از اکوسیستم با مشاهده اطلاعات درست، به سرمایهگذاری در این حوزه ترغیب میشوند. از دیگر مزایای این دست گزارشها ایجاد درک صحیح از سرمایهگذاری، انتخاب راحتتر گزینههای سرمایهگذاری و درنتیجه افزایش ضریب موفقیت، رقابت سالم در فضای کسبوکار و جلوگیری از شکلگیری حباب استارتاپی است.