دومین نشست دولت و کسبوکارهای اینترنتی برای بررسی چالشهای پیشپای صاحبان ایده و کارآفرینان نوپا در سالن کنفرانس ساختمان مرکزی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با حضور وزرای ارتباطات، ارشاد و دادگستری برگزار شد. نخستین دور این جلسات با حضور فعالان کسبوکارهای نوپا در حوزه ICT و وزرای ارتباطات، کار، معاونان علمی و حقوقی رئیسجمهور و همچنین دبیر شورای عالی فضای مجازی برگزار شده بود. احضار مدیران پلتفرمهای میزبان محتوا به دادگاهها و عدم امکان حضور وکلایشان، فیلترینگ سایتهای عرضهکننده محتوا، عدم وجود زمینهای برای حمایت از تولیدات داخلی در برابر خارجی و نبود شرایط برخوردی یکسان با محصولات داخلی در برابر خارجی، رعایتنشدن حقوق مؤلفان و جدیگرفتهنشدن کپیرایت در کشور، فراهمنبودن شرایط صادرات در بخش نرمافزار، خلأ قانونی حمایت از بسترهای توسعه بازیهای رایانهای و برخی موضوعاتی از این دست که در جلسه اول هم مطرح شده بود، از سوی مدیران استارتاپها عنوان شد. یکی از نکات مهم که اغلب مسئولان استارتاپی به آن اشاره داشتند، برخورد با این کسبوکارها براساس قوانین وضع شده برای کسبوکارهای سنتی بود که عملا ماهیتی متفاوت دارند. اغلب حاضران در این نشست ضمن پرداختن به دغدغههای بیمه و مالیات، روند سخت دریافت تسهیلات دولتی و نبود عوارض گمرکی برای محصولات خارجی دارای نمونه مشابه داخلی که در دور قبل هم در برابر دیگر حاضران دولتی مطرح شد، با تشکیل اتحادیه کشوری کسبوکارهای اینترنتی موافقت کردند.
- وزیر ارتباطات: تغییر رویکرد در برخورد با سایتهایی که کاربرانشان تخلف میکنند
در ادامه این مراسم، نوبت به سخنرانی مقامات دولتی حاضر در نشست هماندیشی رسید و محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان میزبان این نشست با اشاره به موافقت قوه قضاییه برای تغییر رویکرد در برخورد با کل یک سایت و مسدود کردن آن اظهار کرد: صاحبان کسبوکارهای نوین به صورت جمعی، پیشنهاد جامعی را به دولت ارائه کنند تا به قوانین و مقررات دولتی تبدیل شود. وی با اشاره به مباحث مطرح شده در شورای عالی فضای مجازی درباره موضوع فیلترینگ سایتها در مواقعی که کاربران یا اعضای آن تخلفی را انجام میدهند، گفت: در این شورا چندینبار مباحثی درباره اینکه چرا قوه قضاییه زمانیکه کاربر یا عضوی از یک بستر میزبان تخلفی را مرتکب میشود، با کل سایت برخورد میکند، مطرح شده است. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه سرعت گسترش و پیشرفت کسبوکارهای نوین در یکی دو سال اخیر به قدری بالا بوده که دولت فرصت تطبیق با آنها را پیدا نکرده است، ابراز کرد: مشخص است که برخی از قوانین باید اصلاح شود و آییننامهها و مقررات جدیدی نیز در این حوزه لازم است که البته آنها را به صورت جامع و کامل باید ارائه دهیم و به تصویب برسانیم.
- مقابله درشکهچیها با تاکسیها
عضو کابینه دولت تدبیر و امید، تعارض میان کسبوکارهای نوین و سنتی را مسبوق به سابقه دانست و خاطرنشان کرد: در گذشته وقتی تاکسیهای فعلی شروع به کار کردند، مورد اعتراض درشکهچیها قرار گرفتند. واعظی با بیان اینکه در جلسه هماندیشی قبلی از صاحبان کسبوکارهای نوین خواستیم که با تشکیل جمعی، حقوقدانی را استخدام کنند تا با همفکری پیشنهادی را به دولت ارائه دهند، گفت: این پیشنهاد را در کمیسیونی که به همین مناسبت در دولت تشکیل شده، میبریم و آن را به قانون تبدیل میکنیم.
- وزیر ارشاد: اضافهشدن تعریفی جدید به صندوق هنر
سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم دومین سخنران و چهره دولتی بود که مشکلات مطرحشده از سوی صاحبان کسبوکارهای آنلاین را در پنج دسته تقسیمبندی کرد و گفت: برای رفع مشکلاتی که در ارتباط با حوزه کاری ما مطرح شد، فروردین ماه نشست مشترکی را با کسبوکارهای اینترنتی و کسانیکه در این فضای جدید بهوجود آمده نقش داشتهاند، برگزار خواهیم کرد.
- وزیر دادگستری: نه دولت، نه بازار و نه جامعه منتظر فضای سنتی نمیماند
حجتالاسلام والمسلمین مصطفی پورمحمدی، وزیر دادگستری هم آخرین سخنران دولتی بود و با تأکید بر اینکه «نه دولت، نه بازار و نه جامعه منتظر فضای سنتی نمیماند»، اظهار کرد: کمیسیون کارگروه فضای مجازی دو هفته برای رسیدگی به مشکلات و معضلات پیشروی کسبوکارهای نوین زمان دارد. پورمحمدی افزود: هماکنون در مورد بستهشدن یک سایت میزبان به دلیل تخلف مهمان آن پاسخ روشنی وجود ندارد و قبول داریم که فیلترینگ در فضای مجازی معادل مرگ با احتضار است چراکه فیلترینگ در فضای مجازی مساوی است با محو هویت فیزیکی. وی با تأکید بر اینکه اگر سایتی برای مدت دو تا سه روز فیلتر شود، ضربه فنی میشود، گفت: ما روی این موضوع بسیار حساسیم. این مقام مسؤل با بیان اینکه در مقابل توجه به کسبوکارهای نوین باید کسبوکارهای سنتی نیز حفظ شوند، گفت: اما باید به این نکته توجه داشت که نه ما، نه بازار و نه جامعه منتظر فضای سنتی نمیماند و این واقعیت را درک کردهایم. پورمحمدی موضوع بعدی را به حفظ سلامت و امنیت در فضای اینترنت اختصاص داد و یادآور شد: این موضوع وظیفه پلیس است و اگر کسبوکارهای اینترنتی میخواهند کمکهای لازم را داشته باشیم، از آنها میخواهم در حوزه امنیت و سلامت هزینه کنند.