تریویس کلنیک؛ مدیر عامل خودشیفته

چرا تریویس کلنیک، مدیرعامل سابق اوبر از سمت خود برکنار شد؟

0

تریویس کلنیک (Travis Kalanick) متولد ۶ آگوست ۱۹۷۶، یک کارآفرین آمریکایی است، وی همچنین یکی از بنیانگذاران و مدیرعامل سابق شرکت مشهور اوبر بود که سفارش تاکسی را از طریق اینترنت ارائه می‌دهد.

کلنیک در لس آنجلس بزرگ شد. او از دوران کودکی به کامپیوتر علاقه‌مند بود، بنابراین کد نویسی را تا قبل از دوران راهنمایی یاد گرفت. او در دانشگاه معروف کالیفرنیا، لس آنجلس (UCLA) به تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر پرداخت، اما در سال ۱۹۹۸ برای کمک به راه‌اندازی استارت-آپی  به نام «Scour» با همکلاسی‌های خود در دانشگاه کالیفرنیا، مایکل تاد و وینس بوسام، تحصیل را رها کرد.

Scour یک شرکت اشتراک‌گذاری فایل فرد به فرد بود که به دلیل امکان ارسال موسیقی و فیلم به صورت آنلاین بسیار محبوب شد، متأسفانه از این شرکت به دلیل نقض کپی رایت شکایت شد و مبلغ حیرت انگیز ۲۵۰ میلیارد دلار به عنوان جریمه اعلام گردید. در نهایت در سپتامبر ۲۰۰۰ آنها مجبور شدند اعلام ورشکستگی کنند تا بتوانند مبلغ را پرداخت نکنند.

در سال ۲۰۰۱ کلنیک و مایکل تاد تصمیم گرفتند برای ایجاد یک استارت آپ دیگر تلاش کنند. این بار آن را «Red Swoosh» نامیدند که شرکت دیگری در عرصه فناوری اشتراک فایل بود. تریویس در یافتن بودجه مشکل داشت زیرا این شرکت درست پس از ترکیدن حباب دات کام راه اندازی شد. در نتیجه آنها با حداقل بودجه و ماه به ماه کار می کردند،به طوری که تا اوت ۲۰۰۱، برخی از کارمندان ماه ها بدون چک دستمزد به سر می بردند.

در سپتامبر ۲۰۰۱، Red Swoosh تقریباً ۱۱۰.۰۰۰ دلار از کسر مالیات حقوق و دستمزد شرکت را برای تأمین مالی عملیات روزانه استفاده کرد، که در نهایت منجر به خصومت بین تریویس کلنیک و مایکل تاد شد. تریویس کلنیک، شریکش مایکل تاد را متهم کرده بود که بدون مشورت با او این تصمیم را گرفته است، در حالی که تاد اظهار میداشت که این تصمیم توسط هر دو بنیانگذار گرفته شده است. در سال ۲۰۰۲، Red Swoosh تنها دو کارمند داشت و آنها برای تامین بودجه با مشکل مواجه بودند تا اینکه مارک کوبان ۱.۸ میلیون دلار در شرکت سرمایه گذاری کرد که به کلنیک اجازه داد تا در سال ۲۰۰۶ شرکت را به تایلند منتقل کند تا آزادی بیشتر و محدودیت و مقررات کمتری داشته باشد.

در سال ۲۰۰۷، رقیب آنها Akamai Technology، Red Swoosh را به قیمت تقریبی ۱۹ میلیون دلار خریداری کرد. کلنیک از این معامله ۲ میلیون دلار به دست آورد و تبدیل به یک میلیونر شد.

پس از این معامله، او به سانفرانسیسکو نقل مکان کرد و آپارتمانی به نام “JamPad” خرید که محلی برای جوانان علاقه مند به فناوری بود تا بتوانند ایده‌های خود را به اشتراک بگذارند و گردهمایی‌های سرگرم کننده داشته باشند. در آنجا او با گرت کمپ ملاقات کرد که ایده پرداز اصلی اوبر بود. او این ایده را با کلنیک در میان گذاشت و وی موافقت کرد مشاور بزرگ شرکت شود. او از طریق توییتر یک مدیرعامل برای شرکت پیدا کرد به نام رایان گریوز که ۱۰ ماه در سمت خود بود تا اینکه توسط کلنیک برکنار شد و خود کلنیک مدیرعامل شد.

در سال ۲۰۱۴، شهرت کلنیک در نتیجه نگرش بی ‌رحمانه‌اش نسبت به قانون‌گذاران، مشتریان، کارمندان و رانندگان اوبر (Uber) لکه دار شد. در این زمان او با یک راننده اوبر وارد بحث شده بود که باعث رسوایی بسیار شد. تصمیم او برای دعوت از آن راننده برای عذرخواهی نیز به درستی پیش نرفت و او شروع به مشاجره کرد و مجبور شد برای عذرخواهی ۲۰۰۰۰۰ دلار به او غرامت بدهد.

در طول مدت تصدی خود، او بر همه چیز کنترل داشت و هر تصمیمی را که در شرکت گرفته می‌شد او کنترل می‌کرد که هر چند وقت یکبار به شرکت آسیب می رساند. در نهایت بسیاری از اعضای هیئت مدیره متوجه این مسئله شدند. او بارها و بارها مسئولیت‌های خود را نادیده می‌گرفت و از گذارش‌ها و ادعاهایی که پیش می‌آمد غفلت می‌کرد و بنابراین هیئت مدیره تصمیم گرفت او را مجبور کند تا در اواخر ماه مه ۲۰۱۷ از سمت خود به عنوان مدیرعامل صرف نظر کند.

او تا سال ۲۰۱۹ در هیئت مدیره ماند و بارها تلاش کرد تا کنترل را پس بگیرد اما ناکام ماند. در پایان او ۹۰ درصد از سهام خود را به قیمت ۲.۵ میلیارد دلار فروخت و ارزش خالص خود را به ۲.۶ میلیارد دلار رساند. از آن زمان او یک صندوق سرمایه گذاری به نام ۱۰۱۰۰ را با تمرکز بر املاک، تجارت الکترونیک و شرکت های فناوری نوظهور در چین و هند راه اندازی کرده است.

توسط: الوند خالقی، امیر علی آزادی، امین اروطونیانس

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.