هر کسب و کار و سازمانی برای هدایت و تصمیم گیری درست، باید رهبرانی واجد شرایط و حرفهای در رأس کار خود داشته باشند. برای افرادی که قصد دارند در بازار به عنوان رهبران واجد شرایط شناخته شوند، روشهایی برای افزایش میزان دانش وجود دارد که یکی از آنها تحصیل در دو رشته پیشرفته مدیریتی MBA و DBA است.
اگر بخواهیم بگوییم که MBA چیست و همچنین DBA چیست، باید عنوان کنیم که MBA (کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی) و DBA (دکترای مدیریت کسب و کار) را میتوان به عنوان دو برنامه تکمیلی در رشته مدیریت دانست که دانشجویان را با مهارتهای رهبری و مدیریت تیمها و شرکتها آشنا میکند و آنها را آماده کار در نقش مدیریت میکند.
حتی در برخی موارد افراد با دانش این دو رشته میتوانند به کارآفرینان موفقی تبدیل شوند. اما تفاوت بین MBA و DBA چیست؟ و چگونه آنها میتوانند بر روش مدیریتی شما تأثیر بگذارند؟
MBA در مقابل DBA
توجه به این نکته مهم است که MBA اغلب پیش نیاز دروس DBA است، زیرا DBA سطح بالاتر دورههای مدیریتی است. فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی ممکن است بخواهند ادامه تحصیل را انتخاب کنند و برای افزایش دانش و همچنین گرفتن مدرک دکترا، سراغ مدرک DBA بیایند.
البته این بسته به خود افراد دارد که این کار را انجام دهند یا خیر، اما در کل باید عنوان کنیم که دکترای مدیریت کسب و کار درجهای بالاتر از کارشناسی ارشد مدیریت دارد.
به هیچ عنوان لازم به ادامه تحصیل و گرفتن مدرک DBA بعد از MBA نیست، بلکه باید به این دو رشته به عنوان مکمل نگاه کنید و اگر به دنبال این هستید که اهداف حرفهای و شغلی خود را محقق کنید نیازی نیست که حتما دکترا را بگیرید. به عنوان مثال، دورههای دکترا معمولاً بیشتر پژوهش محور هستند و مهارت و تخصص متفاوتی نسبت به دورههای کارشناسی ارشد برای محصل فراهم میکنند و خب این مورد، میتواند به شما کمک کند که انتخاب کنید که آیا دکترا برای شما مناسب است یا خیر.
عامل دیگری که MBA را از DBA متمایز میکند، طول دوره آن است. به طور معمول، دوره MBA به طور متوسط دو سال به طول میانجامد که ممکن است تا 18 ماه نیز ادامه پیدا کند. از طرف دیگر، DBA معمولاً سه سال دوره آموزشی و یک سال برای پایان نامه زمان میبرد و تقریبا میتوان گفت که به اندازه طول مدرک لیسانس در دانشگاهها، زمانبر است.
با MBA یا DBA چه کاری میتوانید انجام دهید؟
فارغ التحصیلان دورههای تحصیلی MBA یا DBA این پتانسیل را دارند که هر کسب و کاری را از نظر اجرایی متحول کنند و راهحلهایی را در هر سطح از سیستم اقتصادی برای آنها ایجاد کنند. آنها برای موقعیتهای مدیریتی سطح بالا خود را آماده میکنند، که از جمله آنها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- مشاوره بازرگانی: با داشتن مدرک پیشرفته در مدیریت بازرگانی مدرک کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی، میتوانید با استفاده از تخصص خود در تجارت و کسب و کار، به صاحبان مشاغل فعلی در مورد انتخابهای درست در زمینه بازرگانی و مالی مشاوره دهید تا به آنها در دستیابی به حداکثر سود کمک کنید.
- عناوین مدیریتی شرکتی: تقریبا میتوان عنوان کرد که تمام فارغ التحصیلان رشته کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی میتوانند یکی از مشاغل این دسته را بر عهده بگیرند و از مهارت خود در آنها استفاده کنند. این رشته و مدرک آن شما را برای به عهده گرفتن نقشهای بالای رهبری و قرار گرفتن در رأس تصمیم گیریهای مهم و حرفهای در یک شرکت یا سازمان آماده میکند.
- استاد دانشگاه: فارغ التحصیلان دکترای مدیریت کسب و کار، معمولاً دانش خود را در راستای آموزش به دیگر افراد قرار میدهند و برای به دست گرفتن شغل استاد دانشگاهی، میتوانند بهترین گزینه باشند.
به قدری میزان استقبال از افراد دارای مدرک MBA و DBA زیاد شده است که داشتن این مدرک در رزومه میتواند شانس استخدام شما را بیشتر کند. آگهی های استخدام مدیر در ایران تلنت میتواند بهترین نقطه برای شروع باشد و میتوانید با بررسی این آگهیهای شغلی و همچنین ارسال رزومه همراه با این مدارک، پی به اهمیت این دو رشته و دوره ببرید.
چرا باید سراغ ادامه تحصیل در این رشتهها رفت؟
ادامه تحصیل به طور کلی فرصتهای شغلی گستردهتری برای افراد فراهم میکند. با کارشناسی ارشد یا دکترا در مدیریت بازرگانی و کسب و کار، مهارت، تجربه و دانش لازم برای کار در بخشهای مختلف کسب و کارها را به دست میآورید.
مدرک تحصیلات تکمیلی در مدیریت بازرگانی و کسب و کار میتواند درهای مربوط به نقشهای اجرایی و مشاغل رده بالا را برای شما باز کند. با دانش بالاتر و کسب این مدارک میتوانید خود را در میان دیگر افراد متمایز کنید و میزان شانس استخدام خود را بالا ببرید.
اگرچه مسیر دستیابی به مدرک کارشناسی ارشد یا دکترا کار سادهای نیست، اما شما میتوانید برای کار در شرکتها و سازمانهای مختلف در کنار تجربه، به علم و دانش مدیریت نیز دست پیدا کنید و مهارتها و تواناییهای خود را در اختیار کسب و کارها قرار دهید.
منبع: وبلاگ ایران تلنت – www.irantalent.com/blog