گزارش سالانه تپسل منتشر شد. این گزارش، آمار و ارقام تبلیغات درون برنامهای تپسل و تبلیغات در جستجوی بازار را شامل میشود که اجرای آن در اختیار مجموعه تپسل بوده است. گزارشهایی از این دست در مجموع، یکی از دقیقترین منابع برای تیمهای مارکتینگ استارتاپها و کسب و کارها به حساب میآید.
با توجه به اینکه آژانس تبلیغات دیجیتال تپسل در یک سال گذشته، ماهانه بیش از 5 میلیارد تبلیغ را نمایش داده، ماهانه بیش از 45 میلیون کاربر منحصر به فرد داشته و با بیش از 34 هزار ناشر و توسعه دهنده کار کرده است، گزارش این مجموعه میتواند مرجع بسیار خوبی برای تعیین نوع تبلیغات، بازه زمانی آن و بودجهبندی کمپینهای تبلیغاتی برای تیمهای تبلیغاتی کسب و کارها باشد و همچنین میتواند به توسعهدهندگان اپلیکیشنهای ایرانی نیز کمک کند که با رعایت برخی نکات، درآمد بیشتری از نمایش تبلیغات کسب کنند.
بخش اول: تحلیل شاخصهای تبلیغاتی در گزارش سالانه تپسل
نکتهی قابل توجه در گزارش سالانه تپسل این است که ترافیک تبلیغاتی در سال گذشته در اپلیکیشنهای بازی بسیار کمتر از اپلیکیشنهای غیربازی بوده است. با آنکه تبلیغ در دیگر اپلیکیشنها دارای فراز و نشیب زیادی بوده و در ماههای تیر و آبان، سیر صعودی چشمگیری داشته، در اپلیکیشنهای بازی بسیار خطی و البته به میزان پایینی بوده است.
تبلیغات ویدیویی همواره یکی محبوبترین تبلیغات در سطح جهانی بوده اما این محبوبیت بیشتر در سطح کانالهای چند رسانهای بوده است. در سالهای اخیر و با تسهیل روشهای تولید این نوع تبلیغات، پای تبلیغات ویدیویی به دنیای آنلاین هم باز شده و میزان محبوبیت آن نیز رو به افزایش است. از لحاظ رشد شاخص تبلیغات در سال 99 نسبت به یک سال قبل از آن، تبلیغات ویدیویی با 186 درصد، بیشترین رشد را داشته و مقدار کلیک با 45 درصد، کمترین میزان رشد را تجربه کرده است. نکته جالب این است که «نصب» نسبت به سال گذشته که در رتبه بالاتر از کلیک قرار داشته، 133 درصد رشد کرده و تفاوت بسیار چشمگیری با رتبه آخر دارد. از سوی دیگر به طور کلی به نظر میرسد که تبلیغات ویدیویی، در آینده نزدیک، مهمترین نوع تبلیغات خواهد بود.
طبق گزارش سالانه تپسل، محبوبیت جایگاههای تبلیغاتی در طول سال، روند ثابتی را پیموده و تبلیغات همسان در صدر و تبلیغات ویدیویی در ذیل قرار دارد. نکته دیگر، روند رشد تبلیغات همسان است که از بهار تا زمستان، رشدی پانزده درصدی داشته، اما سهم خود را از تبلیغات بنری گرفته است. زیرا تبلیغات ویدیویی با آنکه در پایینترین رتبه قرار دارد، ده درصد خود را حفظ کرده است. از آن سو، تبلیغات بنری، سال را با 34 درصد آغاز کرده و با 20 درصد به پایان رسانده است.
پیشتر اشاره شد که تپسل در سال گذشته ماهانه بیش از 45 میلیون کاربر منحصر به فرد داشته است. در میان این کاربران، تهرانیها بیش از بیست درصد کلیک بر تبلیغات داشتهاند، در رتبه دوم و با اختلاف، اهالی استان فارس دیده میشوند که بیش از 11 درصد بر تبلیغات کلیک کردهاند، کاربران اهل خراسان رضوی نیز 11 درصد کلیک داشتند. خوزستانیها و اصفهانیها در میانه جدول دیده میشوند و استان مازندران با 1.9 درصد، در انتهای جدول دیده میشود. از نظر نصب نیز تقریبا همین درصدها و رفتارها دیده میشود و تنها تفاوت در بالای جدول، نصب کمی بیشتر خراسانیها نسبت به اهالی فارس است. همین اختلاف کوچک را در بخش کلیک نیز میتوان مشاهده کرد.
بخش دوم: بررسی فعالیت ناشران تپسل
دادههای مربوط به توزیع درآمد ناشران نیز نکته مربوط به تبلیغات ویدیویی را تایید میکند. در سال گذشته در تپسل، نیمی از درآمد ناشران از کانال تبلیغات ویدیویی به دست آمده و تبلیغات همسان با نزدیک به چهل درصد، در رتبه دوم قرار دارد. در نهایت تبلیغات بنری است که کمتر از ده درصد درآمد را به خود اختصاص داده. این داده، مهر تاییدی است بر دادههای مربوط به محبوبیت جایگاههای تبلیغاتی بر اساس تعداد کلیک.
از سوی دیگر و در ادامه بررسی کانال درآمدی ناشران در تپسل، حوزه تبلیغات نشان میدهد که در اپلیکیشنهای کاربردی و کسبوکار، بیشترین استقبال از تبلیغات میشود. اپلیکیشنهای کاربردی با 31 درصد و کسب و کار با 25 درصد، بهترین بستر تبلیغاتی تپسل در سال گذشته بودهاند. در رتبه سوم، سرگرمی با ده درصد دیده میشود که اختلاف زیادی با رتبه دوم دارد. در انتهای این فهرست نیز اپلیکیشنها امتیازی و کتابها قرار گرفتهاند.
در میان اپلیکیشنهای بازی اما توزیع خوبی میان ژانرها دیده میشود. بازیهای تفننی با بیش از 26 درصد در صدر است، پس از آن بازیهای کلماتی با 17 درصد قرار دارد و خانوادگیها نیز 12 درصد از بازار تبلیغات را به خود اختصاص دادهاند.
آمیرزا، گشت پلیس 2، سماور، دبرنا، تیزبال و بوم بوم در میان اپلیکیشنهای بازی و ایرانسل من، فوتبال 11، نرخ ارز و متن نگار در میان اپهای غیر بازی، در میان ناشرین برتر تپسل برای پخش تبلیغات دیده میشوند.
بخش سوم: تحلیل عملکرد روش تبلیغات در جستجو
پیشتر اشاره شد که تبلیغات در جستجوی کافه بازار نیز بر عهده مجموعه تپسل است. روش تبلیغات در جستجو به این گونه است که تبلیغ دهنده میتواند برنامه خود را به عنوان اولین نتیجه در جستجو به کاربر نشان بدهد. خروجی این روش تبلیغ، نمایش برنامهها به دامنه گستردهتری از کاربران بازار بوده و برای افزایش تعداد نصب، گزینه بسیار خوبی است. این نوع تبلیغ بر اساس مکانیزم مزایده قیمت کار میکند. طبق آمار و دادههای تپسل، ژانر امور مالی بالاترین نرخ تبدیل تبلیغات در این بخش کافه بازار را به خود اختصاص داده و ژانر خرید در رتبه دوم است.
در میان پانزده اپلیکیشن برتر که بیشترین نصب را با تبلیغ در بخش تبلیغات جستجوی بازار داشتهاند، تنوع بالایی دیده میشود. از برنامههای کیف پول گرفته تا پیامرسان و بازی، همه ژانرها توانستند جایگاهی برای خود کسب کنند. همین نکته نشان میدهد که تبلیغات جستجوی بازار، فارغ از نوع کسب و کار، برای همه مفید خواهد بود.
در مجموع و همانگونه که در ابتدای مطلب اشاره شد، گزارشهای سالانه از این دست از سوی مجموعههای بزرگی همچون تپسل، بهترین مرجع برای شرکتها، استارتاپها و تیمهای مارکتینگ هستند تا بتوانند با استفاده از این دادهها، بهترین رسانه و زمانبندی برای کمپینها و تبلیغات خود را در نظر گرفته و راندمان رشد بالاتری برای خود رقم بزنند.