محتوای برند

نوآفرین و سرمایه‌گذاری جسورانه

صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین؛ سرمایه‌گذار استارتاپ‌های «باینو» و «ازکتاب»

noafarin
صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین، اوایل سال‌۹۹ متولد شد و از تابستان، به عنوان بزرگ‌ترین صندوق پژوهش و فناوری حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور شروع به کار کرد. این صندوق قصد دارد با ارائه سرمایه و پول هوشمند به استارتاپ‌های این حوزه، مسیر رشد آنها را هموار کند. صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین در راستای تقویت اقتصاد دیجیتال و جبران خلأ‌های موجود در اکوسیستم تأمین مالی نوآوری در کشور، مأموریت خود را حمایت از شرکت‌های فعال در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات می‌داند.
این صندوق به‌ عنوان‌ کارگزار وزارت‌ ارتباطات‌ و‌ فناوری‌ اطلاعات،‌ در‌ زمینه‌ اعطای تسهیلات وجوه‌ اداره‌‌شده،‌ فعالیت‌ دارد. به‌جز این مورد و بر‌اساس تصمیم سهامداران، نوآفرین تنها در زمینه «سرمایه‌گذاری جسورانه» فعالیت کرده و خدماتی همچون صدور ضمانتنامه را انجام نمی‌‌دهد. صندوق نوآفرین در مدت کوتاه فعالیت خود، حدود 80 طرح را بررسی کرده و تاکنون روی ۲ استارتاپ «باینو» و «ازکتاب» سرمایه‌گذاری کرده است.

مصطفی فکری و مازیار ملکی، هم‌بنیانگذاران استارتاپ باینو با سال‌ها تجربه در زمینه‌های مرتبط به کسب‌وکار، از آبان‌۱۳۹۶ کار خود را آغاز کردند و شبنم رهبری به عنوان سومین هم‌بنیانگذار، مدتی بعد به آنها اضافه شد. مصطفی فکری و مازیار ملکی ابتدا کسب‌وکار فروش میان‌وعده و صبحانه در سازمان‌ها و ادارات مختلف را راه‌اندازی کردند، اما به دلیل مقرون‌به‌صرفه‌نبودن سیستم دلیوری محصولات، تصمیم گرفتند راه‌حلی برای فروش در محل سازمان‌ها پیدا کنند.

آنها ایده‌های زیادی از جمله استقرار فروشنده در سازمان‌ها را بررسی کردند؛ اما در نهایت به ایده فروشگاه هوشمند بدون فروشنده در مکان‌های مختلف برای فروش انواع محصولات به نام «باینو» رسیدند. باینو یک فروشگاه هوشمند بدون فروشنده است که با تغییر روش سنتی خرید، تجربه خرید متفاوتی را برای مشتریان سازمانی خود فراهم می‌کند.

در این فروشگاه با یک کارت ویژه باز شده و از آن به بعد همه چیز (از تعیین نوع اجناس گرفته تا محاسبه‌ قیمت و پرداخت هزینه) به‌صورت اتوماتیک انجام می‌شود.

استارتاپ باینو

باینو، یک فروشگاه هوشمند بدون فروشنده است که با تغییر روش سنتی خرید، تجربه جدیدی را برای افراد به وجود می‌آورد. قفسه‌ها و یخچال‌های هوشمند باینو در سازمان‌ها، ادارات، مدارس، دانشگاه‌ها و دیگر مجتمع‌های بزرگ قرار گرفته و کاربر و خریدهای او را به‌صورت هوشمند شناسایی می‌کنند. مزیت اصلی باینو این است که سهولت دسترسی به اقلام مصرفی را در جایی که تقاضا برای محصولی زیاد بوده، اما عرضه یا دسترسی به آن دچار مشکل است، فراهم می‌کند.

استارتاپ باینو در ابتدا، کار خود را با دریافت سرمایه‌ از موسسه دانش‌بنیان برکت آغاز کرد و اکنون با جذب سرمایه از صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین، به دنبال رشد و توسعه کسب‌وکار خود است‌.

مصطفی فکری، هم‌بنیانگذار باینو، درباره تجربه این استارتاپ با نوآفرین گفت: «در فرآیند جذب سرمایه از نوآفرین، تمام اعضای تیم در تلاش بودند تا این فرآیند با سرعت خوبی پیش برود و در تمام مراحل کمک زیادی به ما کردند. نکته مثبت تعامل با نوآفرین این بود که ما به‌راحتی بر سر مسائلی که دچار اختلاف می‌شدیم، صحبت و آنها را برطرف می‌کردیم.»

یکی از مواردی که باعث افزایش انگیزه نوآفرین برای سرمایه‌گذاری روی باینو شده، حضور قبلی این استارتاپ در بازار و فروش خوب آن است. همچنین نقطه‌قوت خیلی مهم باینو این است که اعضای تیم، تجربه و ارتباطات زیادی در این صنعت دارند که به واسطه آنها، زوایای پنهان کار خود را به‌خوبی می‌شناسند.

نوآفرین امیدوار است که باینو با حضور گسترده‌تر در بازار بتواند مشتریان بیشتری داشته باشد. میثم زرگرپور، معاون سرمایه‌گذاری نوآفرین درباره استارتاپ باینو گفت: «باینو اولین سرمایه‌گذاری صندوق نوآفرین بود و زمانی که کار روی این استارتاپ را آغاز کردیم، فرآیندهای ما خیلی شکل نگرفته بود. در واقع ویژگی مهم باینو برای نوآفرین این بود که فرآیندهای عملیاتی نوآفرین توسط باینو تجربه شد.»

bayno

او درباره ویژگی‌های باینو که مورد ‌توجه نوآفرین بوده، گفت: «ویژگی مهم باینو، حضور این استارتاپ در بازار و فروش خوب آن بود. باینو مرحله اثبات مفهوم را پشت سر گذاشته بود؛ جایگاه خود را در بازار پیدا کرده بود و ما مطمئن بودیم که این کسب‌وکار با ورود به بازارهای وسیع‌تر، احتمالا مشتریان بیشتری پیدا خواهد کرد.

اینجا دقیقا همان نقطه‌ای است که یک صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر باید ایفای نقش کند؛ یعنی با تزریق سرمایه به استارتاپ‌هایی که نتیجه اولیه را گرفته‌اند، به افزایش مقیاس آنها کمک کند. ما امیدواریم که با سرمایه‌گذاری روی باینو، به توسعه این استارتاپ خیلی خوب کمک کنیم و سال آینده باینو را در مکان‌های زیادی ببینیم.»

محمد‌بشیر صدیقی، یکی از اعضای کمیته سرمایه‌گذاری نوآفرین، درباره مهم‌ترین ویژگی‌ استارتاپ‌ها در فرآیند جذب سرمایه گفت: «برای ما مهم‌ترین ویژگی استارتاپ‌هایی که در فازهای اولیه رشد هستند، بحث داشتن تعهد برای رسیدن به اهداف مشخص‌شده است.» صدیقی درباره وجود این ویژگی در تیم باینو گفت: «با توجه به پتانسیل اعضای تیم باینو، به نظر ما این استارتاپ به‌راحتی می‌تواند به اهداف خود برسد.

قطعا داشتن منابع کافی مانند منابع مالی و ارتباط با بزرگان اکوسیستم، می‌تواند به افزایش سرعت رشد آنها کمک کند. به نظر می‌رسد که استارتاپ باینو با سرمایه دریافتی از نوآفرین به عنوان سوخت اولیه برای رشد خود، می‌تواند خدمات خود را در مکان‌ها و مجموعه‌های بزرگ توسعه دهد و به نظر من در‌ آینده نزدیک می‌تواند اهداف کوتاه‌مدت خود را محقق کند.»

در یکی از روز‌های تابستان سال‌۹۷، محمد کنی، حامد کنی، تیمور ستارزاده و جلال سمیعی به‌صورت رسمی کنار یکدیگر جمع شدند و استارتاپ «ازکتاب» متولد شد.

این افراد با سال‌ها تجربه در صنعت کتاب و نشر کشور، با تمام مشکلات این صنعت به‌خوبی آشنا بودند؛ به همین دلیل تصمیم‌ گرفتند با راه‌اندازی یک کسب‌وکار جدید به نام ‌ازکتاب، ضمن تلاش در حل مشکلات این صنعت، هر کتاب را به دست مخاطب واقعی آن برسانند.

از‌کتاب، یک پلتفرم جامع برای جست‌وجو، انتخاب، مبادله و خرید کتاب است. با کمک از‌کتاب می‌توانید سرعنوان‌های موضوعی و کتاب‌ها را بر مبنای فراداده‌های استاندارد کتاب‌شناسی جست‌وجو کنید و اطلاعات بیشتری برای شناخت و انتخاب آن‌ها، پدیدآورندگان، ناشران و… پیدا کنید.

استارتاپ از‌کتاب با هدف باز‌تعریف دسترسی‌پذیری کتاب در ایران پایه‌گذاری شده و مبتنی بر نوآوری در زیرساخت اطلاعات و تگ‌زنی کتاب‌هاست.

azketab

استارتاپ از‌کتاب

استارتاپ «از‌کتاب» یک سامانه هوشمند مبتنی بر متادیتا یا فراداده کتاب است که با پردازش اطلاعات کتاب‌های موجود در بانک اطلاعات کتابخانه ملی و دیگر منابع موجود، یک رده‌بندی هوشمند از کتاب‌ها ایجاد می‌کند.

مستندات از‌کتاب نشان می‌دهد که مشکل صنعت کتاب در کشور، سطح پایین سرانه مطالعه نیست، بلکه مشکل مربوط به عرضه است. به زبان ساده، از‌کتاب با ایجاد یک دسته‌بندی هوشمند برای کتاب‌ها و ارائه خدمات به کتابفروشی‌ها، پلتفرم‌های فروش کتاب و دیگر بازیگران این اکوسیستم تلاش می‌کند تا مشکلات این صنعت را برطرف کند.

سال‌هاست این تفکر بین مردم جا افتاده که صنعت نشر کشور در حال از‌بین‌رفتن و ورشکستگی است. اقدامات زیادی از سوی دولت از جمله اعطای وام، سوبسید، برگزاری نمایشگاه و… انجام شده؛ اما مشکل این صنعت همچنان پابرجاست.

استارتاپ از‌کتاب معتقد است که این مشکل به دلیل نبود اطلاعات دقیق از کتاب‌های مختلف در بازار بوده و می‌توان آن را برطرف کرد.

این استارتاپ اطلاعات کتاب‌های موجود در سازمان اسناد و کتابخانه ملی را استخراج، ویرایش و پردازش کرده و طی یک فرآیند با استفاده از هوش مصنوعی، دسته‌بندی هوشمندی از کتاب‌ها ایجاد می‌کند. در یک کتابفروشی چیزی حدود ۱۰ رده‌بندی و در یک پلتفرم فروش کتاب چیزی حدود ۳۰ رده‌بندی وجود دارد؛ با این حال، از‌کتاب معتقد است که بیش از ۱۹۰‌هزار دسته‌بندی برای کتاب‌های مختلف وجود دارد که این دسته‌بندی‌ها می‌توانند مخاطبان کتاب را در جهت انتخابی بهتر یاری کنند.

محمد کنی، حامد کنی، تیمور ستارزاده و جلال سمیعی با بیش از ۲۰ سال تجربه در صنعت نشر و توزیع کتاب، استارتاپ از‌کتاب را از تابستان سال‌۹۷ پایه‌گذاری کردند تا با ارائه یک بستر هوشمند، تمام بخش‌های این صنعت از جمله فروش، توزیع، زنجیره تأمین و حتی فروشگاه‌های فیزیکی کتاب را متحول کند. سرمایه اولیه مورد نیاز برای راه‌اندازی این استارتاپ از سرمایه شخصی بنیانگذاران تأمین شده و اکنون صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین اولین سرمایه‌گذار آنهاست.

تیمور ستارزاده، یکی از بنیانگذاران استارتاپ از‌کتاب، درباره مزایای جذب سرمایه از نوآفرین گفت: «بزرگ‌ترین آورده نوآفرین به جز سرمایه برای ما، این است که تمام مستندات و گام‌هایی که برداشته بودیم در یک فرآیند حرفه‌ای، اعتبارسنجی شد. همچنین صندوق نوآفرین طرز فکر ما را به اکوسیستم استارتاپی نزدیک‌تر کرد و مواردی در ذهنیت ما که نیاز به اصلاح داشتند را تغییر داد.»

جلال سمیعی، یکی دیگر از بنیانگذاران از‌کتاب نیز درباره تجربه این استارتاپ با نوآفرین گفت: «نوآفرین به جای اینکه در مقابل استارتاپ‌ها قرار بگیرد، به عنوان عضوی از تیم در کنار آنها نشسته؛ اسناد استارتاپ را بررسی کرده و درباره موضوعات مختلف راهنمایی‌های ارزشمندی ارائه می‌دهد.»

چیزی که باعث افزایش انگیزه نوآفرین برای سرمایه‌گذاری روی این استارتاپ شد، تخصص و تجربه زیاد بنیانگذاران آن در حوزه نشر و توزیع کتاب بود.

نوآفرین معتقد است که تیم از‌کتاب با دسترسی به سرمایه و پول هوشمند این صندوق، آینده درخشانی خواهد داشت. کمیل شاعری، نایب رئیس هیأت مدیره صندوق نوآفرین، درباره جذابیت از‌کتاب گفت: «این استارتاپ از ابتدا برای ما جذابیت داشت؛ زیرا تفکر اشتباه درباره نابودی صنعت کتاب و کتاب‌خوانی را به چالش می‌کشید.»

او در ادامه صحبت‌هایش افزود: «در سرمایه‌گذاری خطرپذیر کیفیت اعضای تیم، نحوه تعامل با یکدیگر و تخصص و تجربه آنها در بازار بسیار مهم است. خیلی از افراد دانش تئوری دارند؛ اما دانشی که خود فرد از ورود به بازار و اتفاقات واقعی کسب کند، او را از یک سری توهم و پیش‌بینی‌های نادقیق دور و به واقعیت نزدیک می‌کند. اعضای تیم از‌کتاب سال‌ها در حوزه نشر و توزیع کتاب تجربه دارند و با توجه به مهارت‌ها و ارتباطاتی که در این مدت به دست آورده‌اند، دسترسی بسیار خوبی به انتشارات و لیست کتاب‌هایی که منتشر می‌شوند، دارند.»

محسن عسکری، مدیر سرمایه‌گذاری مستقیم صندوق نوآفرین، درباره دلیل روند سریع تزریق سرمایه به استارتاپ از‌کتاب، گفت: «صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر به جای سرمایه‌گذاری روی ایده‌ها، روی تیم‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند. ویژگی بارز اعضای استارتاپ از‌کتاب، حرفه‌ای بودن آنهاست. ما فراز و نشیب‌های زیادی با این استارتاپ داشتیم و چند بار تا مرز رد‌شدن استارتاپ پیش رفتیم، اما همت، صبوری و اعتقادی که اعضای تیم به کارشان داشتند، باعث به نتیجه رسیدن این تعامل شد.»

تجربه نوآفرین

چابکی، یکی از اصول نوآفرین است و اعضای تیم تمام تلاش خود را می‌کنند تا فرآیند آشنایی با ایده‌های مختلف و سرمایه‌گذاری روی استارتاپ‌های منتخب، سرعت خوبی داشته باشد. برای مثال، فرآیند بررسی طرح کسب‌وکار استارتاپ از‌کتاب توسط نوآفرین تا نهایی‌شدن توافق سرمایه‌گذاری تنها ۲۷ روز کاری به طول انجامیده و این زمان برای استارتاپ باینو،  ۴۹ روز کاری بوده است.

از آنجایی که نوآفرین در مسیر بررسی طرح، در کنار تیم‌ها گام برداشته و نکات مهمی را به آنها آموزش می‌دهد، حتی اگر ارتباط تیم‌ها با نوآفرین منجر به جذب سرمایه نشود، تجربه ارزشمندی برای اعضای تیم ایجاد شده که در جذب سرمایه از دیگر سرمایه‌گذاران نیز به آنها کمک می‌کند.

سرمایه هوشمند نوآفرین

در سرمایه‌گذاری خطرپذیر علاوه بر تأمین منابع مالی شرکت‌های نوپا و در حال رشد، کمک مدیریتی و ارزش‌های غیرمالی نیز برای آنها فراهم می‌شود. این ارزش‌های غیرمادی شامل شبکه‌سازی، تجربه‌های مدیریتی، روش‌های بازاریابی، راه‌های توسعه محصول، دستیابی به مشتری‌ و تأمین‌کنندگان مختلف است.

تیم‌های استارتاپی علاوه بر جذب سرمایه از نوآفرین، می‌توانند از پول هوشمند این صندوق نیز بهره‌مند شوند. در نوآفرین متخصصان زیادی با استارتاپ‌ها و شرکت‌های نوآور در تعامل بوده و به آنها کمک می‌کنند. شبکه‌ ارتباطات گسترده‌ سهامداری نیز کمک زیادی به رشد استارتاپ‌ها می‌کند. همچنین نوآفرین برای ارزیابی فنی و کسب‌وکاری تیم‌ها، به نیروهای متخصص دسترسی ویژه‌ای دارد.

ترکیب سهامداران بزرگ این صندوق از بخش دولتی و خصوصی، به استارتاپ‌ها کمک می‌کند تا علاوه بر تأمین سرمایه مورد نیاز خود، به تجربه، زیرساخت‌ها و شبکه‌های ارتباطی این سازمان‌ها دسترسی داشته باشند.

سازمان فناوری اطلاعات ایران، شرکت ارتباطات زیرساخت، شرکت مهندسی صنایع یاس ارغوانی (زیرمجموعه بانک ملت)، شرکای سرمایه‌گذاری ویستا (زیرمجموعه ایرانسل) و توسعه کارآفرینی بهمن سهامداران صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین هستند.

به عنوان مثال، یکی از موارد سرمایه هوشمند نوآفرین برای استارتاپ باینو، شبکه ارتباطاتی گسترده سهامداران صندوق و آشنایی با مجموعه‌های بزرگ دولتی و غیردولتی است که می‌توانند از خدمات این استارتاپ استفاده کنند. این موضوع کمک زیادی به تسریع روند رشد استارتاپ باینو خواهد کرد.

فعالیت تخصصی؛ ویژگی مهم صندوق نوآفرین

رضا نقی‌زاده، رئیس هیات مدیره صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین در رابطه با روند شکل‌گیری این صندوق گفت: «اگر بخواهم در مورد صندوق نوآفرین از گذشته تا آینده نکاتی را به اختصار بیان کنم، باید بگویم آن‌چیزی که در اکوسیستم تأمین مالی کشور در دهه ۹۰ با حضور مجموعه‌های تأمین مالی بزرگی از جمله صندوق نوآوری و شکوفایی اتفاق افتاد، منجر به افزایش سطح بلوغ تأمین مالی کشور در حوزه علم و فناوری شد و اهداف اصلی که امروز باید روی آنها تمرکز کنیم را مشخص کرد.»

او در ادامه با اشاره به ویژگی‌های این صندوق گفت: «اولین ویژگی که در این صندوق روی آن تأکید داریم تخصصی‌بودن آن است. تخصصی‌بودن یعنی به جای وجود صندوق‌های عمومی، کم‌کم باید به سمت صندوق‌های تخصصی حرکت کنیم. ویژگی دوم این صندوق، پذیرش کار جمعی است؛ یعنی برای ما موفقیت زمانی به دست می‌آید که مجموعه‌ای از سهامداران که بازیگران اصلی اکوسیستم تأمین مالی کشور هستند، بتوانند در کنار هم به‌صورت مشترک فعالیت کنند. صندوق نوآفرین زاییده چنین تفکری بود؛ یک تفکر نوآورانه که بر این دو اصل کلیدی تأکید داشت.»

اصول اساسی نوآفرین

رئیس هیأت مدیره صندوق نوآفرین درباره اولین اصل اساسی نوآفرین گفت: «اولین اصل این است که باید تعداد طرح‌هایی که مطرح می‌شوند افزایش پیدا کند. این به این معنی است که ما نیاز به فرصت‌شناسی داریم و باید توجه داشته باشیم که این مسئله بسیار کلیدی است؛ زیرا بر اساس تجربیات شخصی من در صندوق‌های تأمین مالی بزرگ، ما فرصت‌های سرمایه‌گذاری محدودی در اختیار داریم.

البته این به این معنا نیست که فرصت وجود ندارد؛ بلکه به این معنی است که ایده‌ها تا در اختیار صندوق قرار نگیرند و صندوق نتواند روی آنها سرمایه‌گذاری کند، تبدیل به یک طرح نمی‌شوند. ما هم در صندوق‌های وابسته به دولت و هم در صندوق‌های بخش خصوصی با این واقعیت روبه‌رو هستیم.

پس گام اول این است که بتوانیم دریچه‌های ورود فرصت‌ها به کسب‌وکارها را باز کنیم. برای همین در صندوق‌ نوآفرین اولین کار ما این است که فرصت‌ها را شناسایی و کمک کنیم که این ایده‌ها بتوانند در فرصت ایجاد شده، به عرضه خود بپردازند. ما در ابتدا کار را از سهامداران خود شروع کردیم که از بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاران به‌حساب می‌آیند و بخش بزرگی از اکوسیستم تأمین مالی کشور هستند.»

رئیس هیأت مدیره صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین با تأکید بر اهمیت کار تیمی، افزود: «ما در نوآفرین، کار تیمی را به عنوان یک اصل پذیرفته‌ایم و جزء اولین مصوبه‌های هیأت مدیره صندوق نوآفرین است؛ یعنی در هر کار و هر حیطه‌ای که می‌توانیم با دیگران همکاری داشته باشیم، به صورت انفرادی ورود نکنیم.

در همین راستا ما اعلام آمادگی می‌کنیم و از همه نهاد‌ها و صندوق‌های تأمین مالی از جمله صندوق‌های بورس، صندوق‌های پژوهش و فناوری و سایر صندوق‌ها و شرکت‌های فعال در حوزه سرمایه‌گذاری روی استارتاپ‌ها، دعوت به همکاری و مشارکت می‌کنیم؛ زیرا کار تیمی موفقیت بیشتری را به همراه دارد؛ به خصوص در سرمایه‌گذاری‌های جسورانه که فقط بحث منابع مالی مطرح نیست و منابع مدیریتی، منابع برند و سایر منابع نیز اهمیت زیادی دارند.

در نهایت معتقد هستیم که نتیجه این کار جمعی به موفقیت نخبگان، جوانان، کارآفرینان و شرکت‌های دانش‌بنیان کشور منجر خواهد شد.»

حوزه‌های مورد‌علاقه نوآفرین

کمیل شاعری، نایب رئیس هیأت مدیره صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین درباره حوزه‌های موردعلاقه این صندوق، گفت: «بخش‌های مختلف حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات که صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین روی آنها تمرکز دارد، عبارتند از: اینترنت اشیاء، گردشگری، فین‌تک، سلامت دیجیتال، بازی، تجارت الکترونیک، هوش مصنوعی، آموزش، لجستیک، واقعیت افزوده، واقعیت مجازی، سخت‌افزار و نرم‌افزار به عنوان سرویس (SAAS).»

‌شاعری در ادامه صحبت‌های خود، درباره اهمیت این حوزه‌ها افزود: «همه‌ این حوزه‌ها امروزه کاربردهای فراوانی دارند و به کمک آنها می‌توان کیفیت زندگی را به میزان زیادی افزایش داد. برای مثال، سلامت دیجیتال یکی از حوزه‌هایی است که با توجه به وضعیت سلامت در سراسر دنیا، فرصت‌های نوآوری بسیاری در آن وجود دارد.

با توجه به حضور سرمایه‌گذارانی مانند سازمان فناوری اطلاعات، بزرگ‌ترین اپراتور دیتای کشور و حضور سرمایه‌گذاری از حوزه‌ بانکی در صندوق نوآفرین، یکی از حوزه‌های مهم این صندوق حوزه فین‌تک است. صندوق نوآفرین توانایی کافی برای ارائه خدمات عالی در این زمینه را داشته و می‌تواند تاثیر زیادی بر تقویت این حوزه‌ی رو به رشد داشته باشد.»

اگر استارتاپ شما در مرحله‌ای است که محصول آماده یا تعدادی مشتری دارید و به‌دنبال جذب سرمایه برای توسعه بازار خود هستید، صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین می‌تواند گزینه مناسبی برای شما باشد. از طریق وب‌سایت نوآفرین به نشانی noafarinfund.ir درخواست بررسی طرح خود را ارسال کنید تا در صورت داشتن شرایط لازم، برای بهره‌گیری از فرصت ارائه‌ اولیه، به نوآفرین دعوت شوید.

در راستای اصل کار تیمی در نوآفرین، این صندوق در ۶ ماه فعالیت خود، ۸ تفاهمنامه همکاری با صندوق‌ها و سازمان‌های مختلف امضا کرده است.  همچنین نوآفرین قصد دارد با همکاری یکی از زیرمجموعه‌های بانک ملت، در فضای اشتراکی باکس به استارتاپ‌هایی که در چرخه اولیه عمر خود هستند کمک کند تا در زمان جذب سرمایه مذاکره بهتری با سرمایه‌گذاران داشته باشند.

تفاهمنامه نوآفرین با صندوق پژوهش و فناوری اصفهان، شروعی برای گسترش فعالیت‌های این صندوق تازه‌تاسیس به دیگر نقاط کشور است. علی موسوی، مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین گفت: «ما معتقدیم که استارتاپ‌های خوبی در سایر شهرهای کشور وجود دارند و به دنبال جذب سرمایه هستند.  سرمایه‌گذاری روی استارتاپ‌های شهرستان یکی از اهداف اصلی تشکیل صندوق نوآفرین بوده و امیدواریم به زودی، این هدف محقق شود.»

تفاهمنامه صندوق نوآفرین با صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت نیز فرصت خوبی برای سرمایه‌گذاری مشترک روی استارتاپ‌هایی در حوزه فناوری اطلاعات است که قصد دارند به دیجیتالی شدن حوزه نفت کمک کنند.

علی موسوی‌ در رابطه با جزئیات تفاهمنامه با صندوق نفت گفت:‌ «اکوسیستم نفتی کشور بازار بسیار بزرگی دارد، اما بازیگرانش اعتقادی به اکوسیستم استارتاپی ندارند و مقیاس سرمایه‌های مطرح‌شده در این ۲ حوزه نیز کاملا مغایر با یکدیگر است؛ به همین دلیل این ۲ حوزه تاکنون به هم نزدیک نشده‌اند.»

موسوی‌ شکل‌گیری یک صندوق مشترک با همکاری نوآفرین و شرکت نفت را نویدبخش می‌داند و بر این باور است که سهامداران صندوق نفت نیز اگر تاییدیه اولیه این نهاد را داشته باشند، قطعا تمایل بیشتری به سرمایه‌گذاری در اکوسیستم استارتاپی خواهند داشت.

مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین، هدف این تفاهمنامه را در اصل سرمایه‌گذاری روی استارتاپ‌هایی می‌داند که قصد دارند با کمک فناوری اطلاعات به دیجیتال‌سازی صنعت نفت کمک کنند و در همین راستا افزود: «هر دو صندوق دست به دست هم داده‌اند تا استارتاپ‌هایی را شناسایی کنند که یک جزء نفتی و یک جزء مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات دارند؛ سپس هر صندوق نیاز‌های لازم برای بخش مرتبط با خود را تأمین کند. در نهایت به صورت مشترک استارتاپ‌های انتخاب‌شده را ارزش‌گذاری کرده و فرآیند سرمایه‌گذاری روی آنها را آغاز کنیم.»

 جایگاه نوآفرین در اکوسیستم استارتاپی

اکوسیستم تأمین مالی کشور دارای طیف گسترده‌ای از بازیگران است که بخشی از آنها علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در مقیاس‌های بسیار بزرگ هستند. در مقابل مجموعه‌هایی نیز وجود دارند که مایل هستند روی استارتاپ‌های کوچک سرمایه‌گذاری کنند. نوآفرین قصد دارد خلأ موجود بین این دو را پر کرده؛ به سرمایه‌گذاری در مقیاس متوسط بپردازد و کمبودها را جبران کند.

صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین در جایگاهی از اکوسیستم ایستاده که سایر بازیگران به دلایل مختلفی مانند دسترسی ناکافی به ارتباطاتی که نوآفرین به‌علت حضور سهامداران خود از آن بهره می‌برد، تمایلی برای ورود به این بخش ندارند. همچنین نوآفرین از اهرم‌های مالی حداکثری ۱ به ۲ با بازیگران اکوسیستم و 3 به ۱ با صندوق نوآوری و شکوفایی برای سرمایه‌گذاری روی استارتاپ‌ها بهره می‌گیرد.

در صورتی که صندوق نوآفرین در بیشترین حالت، ۱۰ میلیارد تومان روی یک استارتاپ سرمایه‌گذاری کند، حداکثر ۵ میلیارد تومان سرمایه از طرف هم‌سرمایه‌گذار و ۴۵ میلیارد تومان سرمایه از طرف صندوق نوآوری و شکوفایی تأمین می‌شود و در واقع مبلغ کل سرمایه‌گذاری به ۶۰ میلیارد تومان می‌رسد.

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *