روایت زنان موفق | مری بارا مدیرعامل جنرال موتورز

0

مری بارا یکی از دلایل اصلی موفقیت کمپانی جنرال موتورز است. او قبل از مدیرعامل شدن تجربه­‌ی ۳۳ سال خودروساز بودن را در کارنامه‌ی حرف‌ه­ایش داشت.

مری ترزا ماکِلا در ۲۴ دسامبر سال ۱۹۶۱ در یک خانواده ی نسبتا فقیر بدنیا آمد. پدر و مادری فنلاندی داشت. پدرش فرم ساز بود. مری به مدرسه­‌ی واترفورد در میشیگان رفت و سپس با کمک پدرش، پس از پایان تحصیلات دبیرستان درحالی‌که ۱۸ سال بیشتر نداشت در شرکت خودروسازی جنرال‌موتورز به عنوان یک کارگر ساده مشغول کار شد. کار او چک کرن پَنل ها و هودها بود. او از این طریق، شهریه دانشگاهش را پرداخت می‌کرد. سپس در مقطعِ لیسانسِ رشته‌­ی مهندسی برق در موسسه‌ی جنرال موتورز تحصیل کرد. این موسسه هم اکنون به دانشگاه کترینک تغییر نام داده است. مری دانشجوی سخت کوشی بود و کمک هزینه­‌ی جنرال موتورز را در مدرسه­‌ی بیزینس استنفورد دریافت کرد و در سال ۱۹۹۰ تحصیلات ارشد خود را در رشته‌ی مدیریت بازرگانی ادامه داد. پشتکار، تلاش، انگیزه، تحقیق و مطالعه‌­ی او باعث شد تا سِمَت‌ها و تجارب بسیاری در این شرکت کسب کند و در سال ۲۰۰۸ به سمت معاونت مهندسی تولید این کارخانه برسد. یک سال بعد یعنی ۲۰۰۹ او بعنوان نائب رییس منابع انسانی انتخاب شد و تا دو سال بعد هم این سِمَت را حفظ کرد. یکی از اقدامات قابل توجه او این بود که تصویر HR را که مربوط به بخش نیروهای انسانی بود به تصویر چهره انسان تغییر داد و با اینکار بر مسئولیت‌پذیری و قابل اتکا بودن افراد تاکید کرد و این یعنی ارزش قائل بودن برای کارمندانش. در سال ۲۰۱۳ مسئولیت خرید و زنجیره‌­ی تامین جهانی نیز به او واگذار شد. در همین سال‌ها مری با تونی بارا که یک مشاور بود ازدواج کرد. آنها در دانشگاه کترینگ با هم آشنا شده بودند. مری پس از ازدواج نام خانوادگی شوهرش را انتخاب کرد.

سرانجام در سال ۲۰۱۴ و با نظر همه اعضای هیئت مدیره جنرال موتورز، به سمت مدیرعامل اجرایی این شرکت انتخاب شد. در همین سال برای سومین بار، توسط مجله Forbes در فهرست قدرتمندترین زنان جهان قرار گرفت. این ایده­‌ی مدیر عاملی شرکت خودروسازی توسط یک زن در خود آمریکا نیز سر و صدای زیادی به پا کرد و به این معنی بود که دیگر مانعی در این راه وجود ندارد و زنان می‌توانند هر کاری را انجام دهند.

همه چیز داشت به خوبی پیش رفت و مِری مسیرِ موفقیت را بخوبی طی میکرد. اما در سال ۲۰۱۴، دقیقا پس از مدیر عامل شدن بارا، فاجعه ای برای جنرال موتورز پیش آمد و آن هم ماجرای بازگشت محصول بود. این ماجرا آنقدر جنجال به پا کرد که از آن در رسانه ها با عنوان “رسوایی جنرال” موتورز یاد شد. ۲۹ میلیون خودروی ساخت این کمپانی به دلیل نصب سوییچ استارت معیوب و در پی آن ۱۲۴ مورد فوتی و ۲۷۵ مجروح از بازار خارج شد. طی احضاریه‌­ای بارا موظف به رفتن به واشنگتن و شهادت دادن در مجلس سنا شد. در واقع بارا و کمپانی جنرال موتورز متهم شده بودند.
اولین اقدام بارا تشکیل یک تیم و برقراری جلسات هرروزه برای رد شدن از این بحران بود. سپس او مجبور به پس گرفتن ۳۰ میلیون خودرو و استخدام یک وکیل شد. طی این تحقیقات مشخص شد که علت اصلی عملکرد اشتباه و مرگبار این خودروها وجود نقصی اصلی در سیستم آن‌هاست و بدتر آنکه شرکت از وجود این نقص آگاه بوده است اما کارکنان بدلیل وجود کاغذبازی های اشتباه و ترس از برقراری ارتباط سکوت کرده بودند. بارا در جنرال موتورز با بیش از ۲۰۰ هزار کارمندی آشنا شد که همگی به سرعتِ کار پایین، جوِ ناسالم در محیط کار و وجود تنش عادت کرده بودند. علاوه بر اینها جنرال موتورز شرکتی مردسالار و زن‌ستیز بود.

سردبیر مجله ی فوربز مری بارا را مجبور به افشای برنامه‌هایش کرد تا به این بهانه از وقوع فاجعه‌ای دیگر جلوگیری شود. در این برحه، هدف بارا فقط عوض کردن ذهنیت پرسنل شرکت بود. جیوف کالوین، سردبیر فوربز اینگونه نوشت: “فرهنگ یعنی نحوه‌ی رفتار، اما مری بارا دقیقا برخلاف فرهنگ عمل میکند. او در یک جلسه به کارمندانش گفت: من نمی‌خواهم که این اتفاق را پشت سر بگذاریم. اتفاقا می‌خواهم که این درد در خاطرِ همه‌ی ما ماندنی و دائمی باشد. این شوکه کننده­ است!” بارا پس از این جریان جَوی فراهم کرد تا کارمندان بتوانند به راحتی نظرات و دغدغه هایشان در مورد خودروها را بیان کنند. زیرا عقیده داشت که “بهترین زمان برای حل یک مسئله در همان لحظه­‌ی آگاه شدن از آن است.”

بعدها در کنفرانس تجزیه و تحلیل منابع انسانی وارتون که در فیلادلفیا برگزار شد، بارا درباره چند ویژگی توضیح داد که حین فرایند مصاحبه با کارمندان آن‌ها را مورد آزمایش قرار میداده است. او گفت: «اول از همه می‌خواهم از این مطمئن شوم که فرد متقاضی بیشترین صداقت و درستی را دارد و در هر شرایطی کار درست را انجام می‌دهد، حتی اگر این کار سختی باشد. این ویژگی برای من از همه چیز مهم‌تر است. من به دنبال افرادی هستم که یک ‌سره سوار قایق می‌شوند و مشکلات و مسائل ما را مال خود می‌دانند.»

در سال ۲۰۱۸ بارا در مصاحبه اش با مجله ی نیویورک تایمز ادعا کرد که این تجربه­ی این بحران نحوه­‌ی مدیریت او و نتیجتا فرهنگِ غالب در کمپانی جنرال موتورز را تغییر داده و او یاد گرفته که باید با کارمندانش در مورد انتظارتشان صادق باشد. مدیریت بارا جنرال موتورز را متحول کرد. او به معنای واقعی کلمه به کمپانی جنرال موتورز روح تازه‌­ای بخشید تا آنجا که در اولین سال ریاستش، برخلاف فاجعه سوییچ استارت، این شرکت رکود تازه‌ای در بازار فروش برجای گذاشت.

مری بارا یکی از دلایل اصلی موفقیت کمپانی جنرال موتورز است. او قبل از مدیرعامل شدن تجربه‌­ی ۳۳ سال خودروساز بودن را در کارنامه‌ی حرفه­ایش داشت.

بارا هم اکنون، عضو هیئت امنای دانشگاه استنفورد و یکی از ۱۲ نفری است که در هیئت‌مدیره شرکت دیزنی حضور دارد. او همچنین جزو هیئت امنای جنرال داینامیکس، کلوب دیترویت اکونومیک، یکی از مدرسه‌های دیترویت و دانشگاه دوک است.

چندین واقعیت که اغلب افراد در مورد مِری بارا نمی‌دانند!

  • بارا بالاترین میزان دستمزد در میان مدیر عاملان شرکت‌های خودرویی دریافت میکند. این مبلغ حدودا ۲۰ میلیون دلار است این یعنی چیزی در حدود ۲۸۱ برابر بیشتر از حقوق یک کارمند عادی جنرال موتورز. حقوق سالیانه پایه خانم بارا معادل ۲.۱ میلیون دلار است اما جنرال موتورز از سال ۲۰۱۸ مبالغ دیگری را هم برای او در نظر گرفته شامل ۱۱ میلیون دلار از سهام کمپانی، ۳.۴ میلیون دلار در آپشن‌ها و ۴.۵ میلیون دلار برای عملکرد خوب در طول مدیریت.
  • او اولین زن مدیر عاملِ یک شرکت خودرویی است. یعنی اولین زنِ مدیر عامل در یک صنعت مرد-محور.
  • او مفهوم GM nod را ساخت (nod به معنای تکان دادن سر است). به این صورت که در جلسات برنامه ریزی افراد می‌توانند به نشانه­‌ی موافقت با طرح پیشنهادی سرشان را تکان دهند اما در عین‌حال اتاق جلسه را ترک کنند!
  • در سال ۲۰۱۵، مجله­ی Fortune او را در میان قدرتمندترین زنان جهان در صدر فهرست خود قرار داد.
  • در سال ۲۰۱۶ مجله فوربز بارا را در رتبه پنجم قدرتمندترین زنان دنیا قرار داد.
  • مری بارا رای استخدام کارمندهای بلند پایه تکنیک جالبی دارد. او از مصاحبه شوندگان سه سوال طلایی میپرسد: همکاران هم رتبه‌­تان را با کدام سه صفت توصیف میکنید؟ مدیر ارشدتان را به کدام سه صفت توصیف میکنید؟ کارکنان زیر دستتان را با کدام سه صفت توصیف میکنید؟
  • او در سال ۲۰۱۸ موفق به دریافت دکترای افتخاری از دانشگاه دوک شد.
  • او یک برادر به نام پاول دارد که پزشکی حاذق و در واقع رییس بخش جراحی رباتیک دانشگاه سنت مری است.
  • بارا در واقع یک مهندس است.
  • تصویر او یک بار بر روی جلد مجله ی تایمز چاپ شده است.
  • او کارمند نسل دوم در جنرال موتورز است.
  • او ادعا میکند که همیشه شهرت را دوست ندارد.
  • اون هرگز تصمیمی برای مدیر عامل شدن نداشت.
  • ماشین های مورد علاقه ی مری شورلت کامارو و فایربردِ پونتیاک هستند.
  • بارا و همسرش در کارهای خیریه نیز فعالیت دارند. آنها در سال ۲۰۱۲ به عنوان مدیران ۳۰اُمین شام موسسه ی سرطان کارمانوس انتخاب شدند و موفق به جمع آوری ۱.۷ میلیون دلار برای تحقیقات سرطان شدند.
  • این زوج زندگی شادی با دو فرزندشان دارند. آنها ساکن نورت ویل د دیترویت هستند.
  • کتاب “راهی به سمت قدرت” (Road to Power) درباره­ی مری بارا و تجاربش نوشته شده و به چاپ رسیده است.
  • او در فیلم مستندی بنام Life in Osborn حضور داشته است.

بارا در طول زندگی­اش تجارب گوناگون و ارزشمندی کسب کرده است و بی‌شک حرفهای زیادی برای گفتن دارد. موارد زیر توصیه‌­ها و نقل‌قول‌­های برگزیده‌­ی اوست:

  • کاری را انجام دهید که به آن علاقه یا شور و شوق دارید. در این‌صورت بطور طبیعی در مسیر موفقیت قرار میگیرید. شما انتخاب‌­های زیادی دارید اما چیزی را انتخاب کنید که به آن علاقه دارید. زندگی کوتاه است!
  • نوآوری یعنی ارزش قائل شدن برای مشتری.
  • اگر بتوانیم رضایت کارمندانمان را بدست آوریم کسب و کار موفق‌­تری خواهیم داشت. حرف من این است که مالک کارتان باشید و آن را بنحوی انجام دهید گویی که قرار است تا آخر عمرتان فقط همین کار را انجام دهید.
  • اول و آخر فقط یک چیز است: محصول عالی. ما باید مطمئن شویم که همه­ی جنبه­‌های محصولمان نیازهای مشتری را برآورده میکند.
  • خودتان را در دایره‌­ی افرادی قرار بدهید که شما را به چالش میکشند و دلیل اشتباهاتتان را به شما می‌گویند.
  • پیشرفت را با موفقیت اشتباه نگیرید!
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.