معرفی پلتفرمی که به نیازهای روز پاسخ می‌دهد

0

لیوم بزرگ‌ترین شبکه اجتماعی دخترانه

درک نشدن و خودسانسوری نکاتی بودند که اشابهر بخشایی، مدیرعامل ۲۳ساله نرم‌افزار «لیوم» در شکل‌گیری این ایده به آن اشاره کرد. او که متولد دهه ۷۰ است، معتقد است باید به نیازها و دغدغه‌های دهه ۸۰ توجه کرد و نباید آنها را نادیده گرفت. از این رو لیوم را خلق کرده تا فرصتی برای معاشرت بدون سانسور را برای این قشر از جامعه فراهم کنند. البته او روی موضوعی دست گذاشته که معمولا اشاره‌های مستقیمی به آن وجود ندارد. نگران آینده شبکه اجتماعی لیوم هم است اما به رسیدن به کاربران ۲میلیونی فکر می‌کند و می‌خواهد بزرگ‌ترین جامعه دخترانه ایران را در فضای آنلاین بسازد. در ادامه، گفته‌های او درباره پلتفرم لیوم و آینده آن را می‌خوانید.

 پیش از معرفی شبکه اجتماعی لیوم خودتان را معرفی می‌کنید؟

من اشابهر بخشایی، مدیرعامل نرم‌افزار لیوم و متولد سال ۷۷ هستم. در مشهد زندگی می‌کنم و در رشته کامپیوتر شاخه نرم‌افزار تحصیل کرده‌ام.

درباره ایده کسب‌وکار لیوم توضیح بدهید؟ از کجا و با چه هدفی آغاز شد؟

پیش از ایده لیوم با دوستانم یک شرکت نرم‌افزاری راه‌اندازی کردیم اما موفق نبود و در نهایت به ایده لیوم رسیدیم.

از چه سالی ایده شبکه اجتماعی لیوم را آغاز کردید؟

از سال ۹۹.

تجربه‌های گذشته و موفق نشدن ایده‌های قبلی چه قدر به پیشبرد شبکه اجتماعی لیوم کمک کرده است؟

طبیعی است که تجربه‌های گذشته بسیار کمک‌کننده بودند. از دو سال پیش تمامی نرم‌افزارها و برنامه‌های حوزه پزشکی را بررسی کردیم. از حدود یک سال و نیم گذشته با تعدادی از دوستانم به این ایده رسیدیم و تصمیم گرفتیم به حوزه سلامت بانوان وارد شویم. حدود یک سال به دنبال جذب کاربر (traction) بودیم و بعد از آن شبکه اجتماعی (social media) را فعال کردیم و برای شکل‌گیری و ثبات آن صبر کردیم.

برای شروع لیوم سرمایه داشتید یا جذب کردید؟

در ابتدا از درآمدهای دیگرمان استفاده کردیم و بعد به دنبال جذب سرمایه رفتیم. در حال حاضر حدود ۶ ماه است که موفق شده‌ایم از شتابدهنده هلثیو جذب سرمایه داشته باشیم. برای برنامه‌های آینده لیوم هم به دنبال جذب سرمایه هستیم که البته گفت‌وگوهای اولیه انجام شده است.

لیوم دقیقا چیست و مخاطبان آن چه کسانی هستند؟

لیوم شامل دو بخش اساسی است و مخاطبانش به دلیل نیازهایشان آن را دنبال می‌کنند؛ شبکه اجتماعی و تقویم قاعدگی که دارای ابزارهایی با توجه به نیاز بانوان است، دو بخش اصلی لیوم هستند.

شبکه اجتماعی لیوم چه نکات مثبتی برای خانم‌ها دارد؟

شبکه اجتماعی لیوم دو نکته مهم دارد؛ اول اینکه این شبکه اجتماعی بر پایه ناشناس بودن کاربر برنامه‌ریزی شده است. کاربر لزومی به درج اطلاعات هویتی خود ندارد. در این رسانه اجتماعی افراد با دوستان واقعی خود در ارتباط نیستند و این یک ارزش‌ برای کاربران است چرا که باعث می‌شود از خودسانسوری فاصله بگیرند و خود واقعیشان باشند. کاربران در این فضا به راحتی صحبت می‌کنند و سوالات خود را هم به راحتی مطرح می‌کنند. پس دیگران هم سوالات را به راحتی پاسخ می‌دهند.

لیوم را چطور به جامعه مخاطب معرفی کردید؟ و از چه ابزارهای تبلیغاتی استفاده کردید؟

تبلیغات زیادی برای معرفی محصول انجام ندادیم. لیوم بیشتر از طریق معرفی دهان به دهان معرفی شد. البته از طریق اینستاگرام و یا تپسل یک معرفی گذرا داشتیم، اما چون برنامه تجاری و برنامه بازاریابی (Marketing Plan) برای محصول ننوشته‌ایم تبلیغی هم برای معرفی آن انجام نداده‌ایم چرا که لیوم هنوز به ثمره نهایی نرسیده است. همانطور که شما هم می‌دانید هر شبکه اجتماعی در ابتدای راه‌اندازی فقط به دنبال جذب کاربر است و بر روی آن تمرکز می‌کند. براین اساس، دو هدف درحال حاضر برای ما اولویت دارد؛ ابتدا جذب کاربران بیشتر و سپس جذب سرمایه.

جذب سرمایه‌ای که به آن اشاره کردید از چه بخشی و چطور بوده است؟

در مرحله اول از یک شتاب‌دهنده کمک گرفتیم. در مرحله دوم هم با شرکتی وارد گفت‌وگو شدیم و همچنان در مذاکره اولیه باقی مانده‌ایم.

کمی از فضای کار شبکه اجتماعی لیوم بگویید. در کل چند نفر هستید؟ و چه تعداد خانم در مجموعه کار می‌کنند؟

در کل ۱۵ نفر هستیم. هشت نفر خانم و هفت نفر آقا. در بخش تامین منابع مالی (crowdfunding) هم سه نفر هستیم.

از جامعه مخاطبان لیوم بگویید.

تمرکز کاربری لیوم درحال حاضر بر روی قشر جوان است. قشر جوانی که ۱۴ تا ۲۰ ساله هستند.

چرا جامعه مخاطب خود را از این طیف سنی انتخاب کردید؟

این طیف سنی دغدغه‌های متفاوتی دارند. به نسبت این دغدغه‌های متفاوت با معضل درک نشدن روبه‌رو هستند. درک نشدن از طرف خانواده و جامعه. با توجه به این خلاء، هیچ محیط و فضایی که مختص آنها باشد، وجود ندارد. حتی شبکه‌های اجتماعی عمومی مانند اینستاگرام هم برای آنها باعث ناراحتی است و در آن محیط هم مورد قضاوت، توهین و درک نشدن قرار می‌گیرند. در اینستا خودسانسوری وجود دارد و فرد از آنچه هست و می‌خواهد باشد باید فاصله بگیرد و ملاحظاتی را رعایت کند. ما احساس کردیم این قشر از جامعه باید فضای مناسب با روحیات خود را داشته باشند. به عبارتی، لیوم بر پایه معاشرت ساخته شده است. در لیوم به‌صورت ماهانه پست‌ها ۵ الی ۶ میلیون بازدید دارند. نکته دیگری که در لیوم وجود دارد این است که از زمانی که پستی در لیوم قرار گیرد تا به جواب برسد ۱ دقیقه زمان خواهد برد.

مهم‌ترین چالشی که در ارتباط با کاربران با آن مواجه شدید، چه بوده است؟

یکی از مهمترین مسائل برمی‌گردد به نشناختن فضا و دنیای آنها. گاهی اوقات از واژه‌هایا اصطلاحاتی استفاده می‌کنند که ما با جست‌وجو در گوگل سعی می‌کنیم آن مفهوم را درک کنیم. به عنوان مثال واژه «فن کِی پاپ» که اصطلاحی در «کی پاپرا» است، یکی از همان عبارات بود که با جست‌وجو درک کردیم تا منظور کاربران را درک کنیم. البته این نکته هم جالب است و هم سخت. به‌خصوص که کاربران عمدتا دخترانی جوان با دنیایی کاملا متفاوت هستند.

خود کاربران معمولا چه چالش‌هایی با هم دارند؟

کاربران سلیقه‌های متفاوتی دارند که در بلندمدت شاید معضل و نقطه ضعفی ایجاد کند. به همین منظور در برنامه‌های آینده قصد داریم تا از هوش مصنوعی استفاده کنیم و کاربران را براساس سلایق‌شان دسته‌بندی کنیم. مانند کاری که اینستاگرام با استفاده از اکسپلور برای کاربران خود انجام داد. درحال حاضر افراد با سلایق مختلف در یک جا حضور دارند. فرد مذهبی، غیرمذهبی، اهل ورزش و… این موضوع باید اصلاح شود تا سلایق یکسان و همسو در دسته‌بندی‌های جدا قرار بگیرند.

فکر نمی‌کنید اگر این دسته‌بندی انجام شود بین کاربران فاصله‌گذاری ایجاد می‌شود که درک نشدن را تشدید می‌کند؟

بله. قطعا این اتفاق رخ خواهد داد. این بهترین راه‌حل نیست ولی فعلا تنها راه‌حل ممکن است.

از آمار کاربران لیوم بگویید؟

در حال حاضر ۵۰۰هزار کاربر در لیوم حضور دارند. از این تعداد حدود ۶۰ الی ۶۵درصد کاربران در رده سنی مد نظر ما هستند و درصد باقی مانده یا کمتر از ۱۴ سال یا بیشتر از ۲۰ سال سن دارند.

پنج سال آینده لیوم را چطور تصور می‌کنید؟

این پنج سالی که گفتید خیلی از ما پرسیده می‌شود. ولی واقعیت امر این است که در ایران این سوال درستی نیست.

بله. همینطور است. ۵ سال برای زندگی و برنامه‌ریزی در ایران شاید زیاد باشد ولی یک سال شاید معقول‌تر باشد.

بله. درست است. الان ما در ایران شبکه اجتماعی مختص دختران نداریم. این موضوع احساس می‌شد. ما مدعی هستیم که بزرگترین رسانه اجتماعی دخترانه ایران را داریم. و مهم‌ترین هدف ما این است که در یک سال آینده به ۲میلیون کاربر برسیم.

ایده شما صرفا با توجه به نیاز جامعه بوده یا اینکه بومی‌شده نمونه غیرایرانی است؟

ترکیبی از هر دو بوده است. بعد از طراحی و ایجاد ایده متوجه شدیم که نمونه قوی و غیرایرانی آن می‌تواند «تیک تاک» باشد. «تیک تاک» هم از دل اینستا خارج شد و محتوایی برای گروه سنی خاص تولید کرد.

اسم لیوم از کجا آمده است؟

یک اسم ساختگی و خوش‌آوا برای تلفظ است و از کنار هم قرار گرفتن تعدادی حروف ایجاد شده است.

این حروف معنا و مفهوم خاصی دارند؟

خیر.

دسترسی به لیوم از چه طریقی است؟

در حال حاضر فقط نسخه اندروید اپلیکیشن لیوم وجود دارد که بر روی بازار و گوگل پلی قابل دسترس است. ولی به‌دنبال ارائه نسخه آی‌‌.ا.اس (ios) هم هستیم. پیش‌بینی ما برای رونمایی از نسخه آی‌.ا.اس تا ۴ ماه آینده است.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.