جت سئو نیاز امروز بازار سئو و محتوا

رضا شیرازی از خدمات ویژه استارتاپش می‌گوید

0

«جت سئو» ابزاری است برای تحلیل و بررسی سئو سایت و تولید محتوای سئو شده که فعالیت آن از سال۱۳۹۸ آغاز شده است. اگرچه چنین ابزار‌هایی در بازار بین‌الملل جایگاه خودشان را به دست آورده‌اند، اما با وجود کارایی بسیاری که دارند، اغلب برای زبان فارسی مناسب نیستند یا هزینه زیادی برای استفاده از آنها باید پرداخت شود. این دو عامل، باعث خلق «جت سئو» شدند و به گفته بنیانگذار آن، رضا شیرازی، جت سئو، نیاز امروز این بازار است؛ اما برخی از باورهای غلط مانع از شناخت درست افراد و استفاده از آن می‌شود.

شیرازی معتقد است متر‌کردن محتوا و طراحی فرمول ریاضی، راهکار درست سئو کردن نیست و برخی کارشناسان سئو دوست دارند این فضا را مرموزتر از آنچه که هست، نشان دهند، به همین دلیل هم باورهای غلطی در افکار عمومی پرورش می‌یابد.

در گفت‌وگو با بنیانگذار جت سئو، به روند شکل‌گیری این استارتاپ، جایگاه آن و چالش‌هایی که با آن روبه‌رو بوده است، پرداختیم که در ادامه می‌خوانید.

«جت سئو» در چه سالی و براساس چه نیازی شکل گرفت؟

«جت سئو» از سال‌۱۳۹۸ فعالیت خود را آغاز کرد، اما در آذرماه‌۱۳۹۹ با کمپین‌های شب یلدا و جمعه سیاه (Black Friday) به مخاطبان معرفی شد. دلیل شکل‌گیری آن هم تحریم‌ها و دسترسی نداشتن به ابزارهای غیرایرانی بود. ابزارهای سئو در بازارهای بین‌الملل، اغلب برای زبان فارسی مناسب نیستند و برخی از قابلیت‌های سئو برای سایت‌های فارسی کارایی ندارند، ضمن اینکه هزینه‌های استفاده از این ابزارها با توجه به قیمت دلار، مقرون‌به‌صرفه نیست؛ بنابراین نیاز به یک ابزار فارسی در این زمینه وجود داشت.

«جت سئو» به طور مشخص چه خدماتی عرضه می‌کند و چه محصولاتی را در این حوزه ارائه می‌دهد؟

جت سئو فرایند مربوط به ابزارهای سئو شامل تحقیق کلمات کلیدی، رصد کلمات کلیدی، رصد رقبا، گزارش‌ مشکلات فنی سایت و گزارش ایرادهای محتوایی را انجام می‌دهد. به عنوان مثال، ابزار تحقیق کلمات کلیدی تحلیل می‌کند که کاربران به دنبال چه چیزی هستند و از چه واژه یا واژه‌های خاصی برای نیاز خود استفاده می‌کنند؛ این محصول در «جت سئو» با عنوان «واژه‌گستر» در اختیار کاربران قرار دارد.

 همچنین رصد کلمات کلیدی به تغییرات گوگل و وضعیت کلمات کلیدی مرتبط می‌شود و در «جت سئو» با عنوان آب و هوای گوگل در اختیار مخاطب قرار می‌گیرد؛ تغییر الگوریتم‌های گوگل و بررسی وضعیت رقبا در این بخش تحلیل و گزارش می‌شود. رصد‌کردن رقبا هم به وضعیت آنها شامل گزارش‌های اشکلات فنی، سرور، سرعت صفحه سایت، محتوا، رتبه و بک‌لینک‌ها (لینک‌های ورودی و لینک‌های خارجی) مرتبط می‌شود. در واقع همه این ویژگی‌ها باعث می‌شود که جت سئو به عنوان راهنمای سئو در کنار افراد و کسب‌وکارهای مختلف قرار گیرد.

چه امکانات دیگری در جت سئو وجود دارد؟

گزارش‌های جدیدی در جت سئو منتشر شده و به داشبوردی که در اختیار کاربران قرار می‌گیرد نیز امکانات جدیدی اضافه شده است. جت سئو هر روز در حال بهبود و به‌روزرسانی است، به طوری که کاربران به‌راحتی می‌توانند تغییرات کنونی و ۶ ماه گذشته را درک کنند.

کارایی افزونه جت سئو دقیقا چیست؟

افزونه جت سئو یکی از قابلیت‌های جدید است که مجموعه جت سئو رایگان ارائه می‌کند و این اطمینان برای کاربران وجود دارد که با استفاده از این قابلیت، ناامنی برای سایت آنها ایجاد نخواهد شد. در واقع وضعیت تیتر (Heading)، تصاویر، سرعت صفحات، امتیاز گوگل و موارد دیگر را به کاربر نشان می‌دهد.

درحال‌حاضر چند سایت در جت سئو تحلیل و بررسی شده‌اند؟

حدود ۶۰۰هزار وب فارسی همراه با گزارش کلمات کلیدی، تحلیل و بررسی شده‌اند.

رضا شیرازی

چه برنامه‌ای برای رشد و توسعه جت سئو دارید؟

تا پیش از جت سئو ما در پی ارائه خدمات بودیم، اما ارائه خدمات سئو، قابلیت افزایش ندارد؛ یعنی کاربران و مشتریان خود را نمی‌توانید افزایش دهید، چون به ازای هر مشتری به یک نیروی انسانی هم نیاز دارید که باید آموزش ببیند تا کار پیش برود.

بنابراین با وجود اینکه همیشه تقاضا زیاد بوده، اما ظرفیت ما برای انجام کار محدود بوده است. البته جت سئو ماهیت استارتاپی داشته و قابلیت رشد و مقیاس‌پذیری دارد. متخصصان جت سئو در تلاش هستند که این محصول همواره به‌روزترین و سریع‌ترین گزارش‌ها را ارائه دهد و به قابلیت‌های این ابزار کارآمد بیفزایند.

در دنیای سئو، تحریم‌ها چه معنا و مفهومی دارند؟ و چطور آن را برای کاربر رفع کردید؟

ابزارهای خارجی سئو برای آی‌پی (Internet Protocol) ایران بسته هستند و در اولین مرحله باید با فیلترشکن وارد شوید. همچنین خرید ابزارها هم با دلار است که علاوه بر معضل نوسان قیمت دلار، داشتن مسترکارت هم معضل دیگری است که با آن درگیر هستیم. ما سعی کردیم در جت سئو این موانع را برای کاربران رفع کنیم.

این بازار هم قطعا چالش‌هایی دارد. پیش از بررسی چالش‌ها می‌خواهم به برخی باورهای اشتباه در این بازار بپردازیم که چالشی برای کاربران است، هم موجب بی‌اعتمادی می‌شود و هم ممکن است به راه اشتباهی وارد شوند. موافقید که در مورد علائم نگارشی، متر‌کردن متن و قرار‌دادن کلمات کلیدی برای درج در متن، باورهای اشتباه وجود دارد؟

بله، درست است. الگوریتم‌های گوگل برای علائم نگارشی، تفاوت زیادی در زبان فارسی و انگلیسی ندارد. حتی در آب و هوای گوگل، به‌روزرسانی‌های دنیا و ایران تفاوتی از یکدیگر ندارند. بر این اساس ابزارهای سئو دو دسته هستند؛ ابزراهایی که اطلاعاتی را در اختیار ما قرار می‌دهند که تحلیل آنها برعهده کارشناس سئو است و دسته دوم، ابزارهای دانش‌محور هستند، یعنی براساس مشکلات تحلیل شده، راهکار ارائه می‌دهند؛ البته این دسته هنوز در دنیا ایجاد نشده است.

بنابراین همه ابزارهای موجود، اطلاعات‌محور هستند و طبیعی است که دقیق نباشند. گوگل همه اطلاعات سایت‌های موجود در فضای نت را داراست و به همین دلیل الگوریتم‌های متفاوتی دارد، اما موضوع اینجاست که اغلب کارشناسان سئو به دنبال یک فرمول ثابت برای سئو هستند، در صورتی که این اشتباه‌ترین کار ممکن است و گوگل به‌راحتی این غیرطبیعی‌بودن را متوجه می‌شود.

در عین حال ما با ایجاد فرمول، خلاقیت نویسنده را برای تولید محتوا کور می‌کنیم، درصورتی که خلاقیت نویسنده برای جذب کاربران مهم است. از سوی دیگر فضای سئو به طور طبیعی دارای ابهام است و افراد هم دوست دارند تا کار خود را مهم نشان دهند، به همین دلیل سئو را با فضایی مرموزتر برای دیگران نشان می‌دهند. دوران تکرار کلمه کلیدی در متن پایان یافته و اکنون فاکتورهای دیگری برای گوگل حائز اهمیت است. کیفیت محتوا در گوگل با الگوریتم‌های متفاوتی پردازش می‌شود.

با این توضیح اساسا سئو وظیفه کیست؟ تیم فنی، تیم مارکتینگ یا هیچ کدام؟ چون معمولا اختلاف نظرهایی بین این تیم‌ها در مورد سئو کردن وجود دارد.

بله. اساسا بین بخش‌های مختلف یک سایت که در انجام سئو دخیل هستند، فاصله‌ای وجود دارد. این فاصله میان کارشناس سئو و برنامه‌نویس، به یک شکاف تبدیل شده است. تیم فنی اطلاعات کمی از سئو دارند و تیم سئو اطلاعات کمی از بخش فنی دارند و برنامه‌نویسی بلد نیستند. برخی از مسائل مبهم می‌ماند که از طرف کدام تیم باید حل و فصل شود. در بخش محتوا هم همین‌گونه است. نکاتی در مورد سئو وجود دارد که از نگاه نویسنده دور است و برای کارشناس سئو مهم است. بنابراین به نظر من تعامل بین‌گروهی تا‌حدودی می‌تواند این فاصله را کم کند. سئو حاصل یک نتیجه تیمی است. فرمول ریاضی نیست و همه اعضای یک مجموعه در آن دخیل هستند.

به چالش‌های این حوزه باز می‌گردیم. حوزه سئو در بازار ارائه خدمات و در حوزه راهنمایی و مشاوره چه چالش‌هایی دارد؟ و جت سئو با چه چالش‌هایی مواجه است؟

اکثر افراد در ایران دید مناسبی به ابزارهای ایرانی ندارند. اولین دغدغه آنها هم این است که ابزارهای ایرانی قصد سرقت اطلاعات را دارند؛ درحالی‌که جت سئو اطلاعاتی را جمع‌آوری می‌کند که به صورت عمومی در وب‌سایت‌ها وجود دارند.

 راه‌حل آن چیست؟

راه‌حل تغییر این باور غلط، فرهنگ‌سازی، توضیح و شفافیت است. چالش دوم هم تا‌حدودی مربوط به موضع‌گیری آژانس‌هایی است که در این حوزه فعال هستند و از چنین ابزاری استقبال نمی‌کنند، چون احساس می‌کنند این ابزار، گزارشی ارائه می‌کند که آنها را با کارفرمایان با چالش روبه‌رو می‌کند؛ اما جت سئو خدمات سئو ارائه نمی‌دهد، چون ابزار تحلیل است.

بنابراین موازی‌کاری در کار سایت‌های رقیب که مشتری و کاربر شما هستند، ایجاد نمی‌شود؟

خیر.

شما تنها سازنده ابزار سئو در ایران هستید؟

در‌حال‌حاضر ابزار جامعی در ایران نداریم. بعد از جت‌سئو چند مجموعه ابزارهای کوچکی ساختند که در برخی از ابزارها به صورت تخصصی وارد شدند، اما مجموعه جامعی از همه ابزارها در ایران وجود ندارد.

پس نبض بازار در دست شماست؟

بله. اولین هستیم، اما اولین‌بودن همیشه حُسن نیست؛ چون فرهنگ‌سازی و برطرف‌کردن مشکلات، مسئولیت بزرگی است که راه را برای ورود دیگران هموار می‌کند.

فکر می‌کنید چند درصد از سهم سئو را در دست دارید؟

در‌حال‌حاضر حدود ۱۰‌درصد بازار را جذب کردیم که دلیل جذب این مقدار، ناآشنایی مخاطبان با جت سئو و استفاده آنها از ابزارهای خارجی است.

مدل بیزینس شما بی تو بی (Business to Business) است؟

نه. بیشتر بی‌تو‌سی (business to consumer) است. مدل اقتصادی‌مان هم به صورت اشتراکی است که کاربران، اشتراک‌های ماهانه دریافت می‌کنند.

بنابراین جامعه مخاطب گسترده‌ای دارید.

بله. مخاطبان جت سئو، طراحان و توسعه‌دهندگان وب‌سایت‌ها (Webmaster)، کارشناسان و مدیران فنی (IT) و کارشناسان سئو در کسب‌وکارهای کوچک هستند. استفاده از این ابزارها برای کسانی است که دانش کمتری درباره سئو دارند و به راهنمایی نیاز دارند. در این بین، آژانس‌های سئو هم از خدمات جت سئو استفاده می‌کنند.

وضعیت سئوی جت سئو را چطور تحلیل می‌کنید؟ جت سئو در چه وضعیتی قرار دارد؟

معرفی جت سئو و تبلیغات درباره آن به‌طور آگاهانه، محدود و کمرنگ بود، چون هدف اصلی ما بهبود کیفیت خدمات بود. سئوی جت‌سئو بر اساس کلمات کلیدی که برای آن تعریف کردیم، وضعیت خوبی دارد.

برنامه‌های آینده جت سئو چیست و قرار است به کجا برسید؟

در میان‌مدت به دنبال ورود به بازار بین‌الملل هستیم که سرمایه‌گذار جدی هم در این زمینه از انگلیس داریم. در کوتاه‌مدت هم جت سئو در حال گسترش است و هر هفته چند قابلیت جدید ارائه می‌دهیم. تحلیل بک‌لینک رقبا که پیش‌تر به آن اشاره کردم، به‌زودی در دسترس قرار خواهد گرفت. همچنین مانیتورینگ سرور، محتوا و رپورتاژآگهی هم از برنامه‌های ماست تا اگر تیتر یا محتوا بعد از بارگذاری تغییر کنند، در گزارش‌های سئو درج شوند.

فکر می‌کنید اگر وارد بازار بین‌الملل شوید، چه ‌ارزش‌آفرینی خواهید داشت؟

در ابتدا خدمات‌مان را با قیمت کمتری عرضه خواهیم کرد. نبود مدل مشابه برای ما نقطه عطفی است تا بتوانیم داده‌های بیشتری جمع‌آوری کنیم و خدماتی جدید ارائه دهیم. 

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.