به گزارش شنبه، اولین رویداد از سلسله رویدادهای پل سرمایه گذاری با حضور فعالان حوزه نوآوری و فناوری کشاورزی و دامپروری به میزبانی سینا وی سی و همکاری مجلس شورای اسلامی، بنیاد مستضعفان و ایرانسل برگزار شد. در این رویداد رییس کمیسیون کشاورزی مجلس، اعضاء هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، مدیر عامل توسعه دانش بنیان سینا (سینا وی سی)، مدیرعامل موسسه تحقیق و توسعه دانشمند، رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان و جمعی از مسئولان و صاحب نظران حوزه خوراک دام در محل نمایشگاه بین المللی تهران برگزار شد.
تأمین نهادههای دامی و تکمیل زنجیره غذایی دام، طیور و آبزیان در سالهای اخیر به موضوع مهمی در کشور تبدیل شده و طبق آمارها بخش عمده ای از نهاده های دامی و علوفه مورد نیاز کشور وارداتی است و از آنجایی که ذرت، جو، کنجاله و بعضی از دانه های روغنی مثل سویا نیاز به آب فراوانی دارند کاشت آنها در کشور به صرفه نیست اما در عین حال محصولاتی پراهمیت هستند که جهت افزایش شیردهی، پروار کردن و تولید مثل دام، طیور و آبزیان استفاده میشوند. از سوی دیگر تحریم ها نیز بر معضل تأمین و تولید نهادههای دامی و علوفه افزوده است و ادامه روند فعلی با تکیه بر واردات میتواند زنجیره امنیت غذایی ما را با تهدید مواجه کند این در حالی است که پیشرفت تکنولوژی و ظهور فناوری ثابت کرده است که میتوان با تکیه بر آن صنایع مختلفی را از بحران نجات داد لذا صنعت دام و طیور نیز نمی تواند از این قاعده مستثنی باشد.
از همین رو سینا وی سی به عنوان بازوی سرمایه گذاری خطر پذیر بنیاد مستضعفان در قالب هلدینگ تحقیق و توسعه دانشمند اقدام به برگزاری اولین دوره از سلسله رویدادهای پل سرمایه گذاری نموده است تا با برررسی و ارائه پروژه های نوآورانه در این حوزه، به رفع نیازها و چالشهای فناورانه شرکتهای تابعه بنیاد مستضعفان و سیار بخش های فعال در حوزه های هدف بپردازد.
در این رویداد که بیش از ۲۵ شرکت دانشبنیان و گروه فناور حضور داشتند محمد جواد عسکری؛ رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در حمایت از شرکتهای دانشبنیان حوزه دام و طیور بیان کرد: ما به دولت اعلام کردیم که ظرفیتها و قابلیتها در این حوزه را اعلام کند و شرکتهای دانش بنیان و مراکز علمی دانشگاهی و آموزش عالی مثل دانشگاه و دانشکدههای کشاورزی سازمانها و نهادها که در این حوزه ظرفیت دارند وارد کار شوند و در قالب شرکتهای دانش بنیان با ارائه طرح ها و برنامههای خود مسیر را به گونهای طی کنند که مشکلات در این حوزه برطرف و هموار شود. او همچنین به شرکتهای دانش بنیان اشاره کرد و گفت: مجلس برای امنیت غذایی و رفع مشکلات دام و طیور ونهادههای دامی هم اعتبار گذاشته است هم و فضا را مهیا کرده است به طوریکه همه دستگاه و یا نهادها باید با شرکتهای دانش بنیان که در این عرصه فعالیت میکنند و طرح و برنامهای در بخش کشاورزی برای رفع مشکلات این حوزه و حتی ایدههای جدید دارند همکاری کنند و از سوی مجلس هیچگونه بهانه و یا عدم همکاری قابل پذیرش نیست.
در ادامه این رویداد، یاسر خانی، مدیرعامل سینا وی سی اظهار داشت: سند راهبردی شرکت را به نحوی تنظیم کردهایم که با توجه به دوران مدیریت کوتاه مدت در کشور، هرکسی مدیر شرکت شد بتواند مسیر طراحی شده را ادامه دهد و نیازی به شروع از اول نداشته باشد.
وی با اشاره به 3 راهبرد اساسی سیناوی، بیان کرد: سرمایهگذاری در موضوعات مربوط به مناطق محروم در بنیاد مستعضعفان اولین راهبرد مد نظر ما در این شرکت است و سپس سرمایهگذاری خطرپذیر در زنجیره ارزش هلدینگ های بنیاد مستضعفان راهبرد دوم می باشد.
وی پرداختن به نیازهای فناورانه کشور را راهبرد سوم نامید و اظهار کرد: در 2 سال آینده روی دو راهبرد اول سرمایهگذاری و فعالیت خواهیم کرد؛ از بابت همین موضوع بحث خوراک دام مطرح شد این در حالی است که این روزها تحت تاثیر خشکسالی و گرانی قرار داریم و از طرفی هلدینگ کشاورزی بنیاد نزدیک به 10 درصد شیر صنعتی کشور را تامین می کند.
خانی گفت: از آنجا که به واردات زیادی برای خوراک دام نیاز است و با مسائل ارزی در کشور مواجه هستیم از اینرو پرداختن به این مساله اهمیت پیدا کرده است و رویداد اول پل سرمایهگذاری انحصارا سرمایهگذاری خود را به این موضوع اختصاص داده است زیرا که کارهای علمی زیادی در کشور در بحث خوراک دام انجام شده است ولی متاسفانه به تجاریسازی نرسیده است و در کتابخانه ها باقی مانده است. بنابراین ما رسالت خود را سرمایهگذاری روی این طرحها قرار دادهایم، چند طرح منتخب را انتخاب کرده و روی آنها سرمایه گذاری میکنیم، همچنین تبادلی بین فناوران این حوزه ایجاد میکنیم که منجر به هم افزایی در این صنعت شود.
علیرضا زاهدی، مدیر عامل موسسه تحقیق و توسعه دانشمند ضمن امیدواری به فتح باب در رابطه با تعامل گسترده تر این موسسه با فعالان حوزه نوآوری کشور افزود: تمرکز بنیاد مستضعفان در هشت حوزه معطوف شده که منابع درآمدی بنیاد از این هشت هلدینگ هستند و پنجاه درصد این درآمد در بنیاد علوی به عنوان متولی حوزه محرومیت زدایی هزینه می شود . اگر بخواهیم به توانمند سازی اقتصاد روستا به عنوان اهداف بنیاد نگاه کنیم، قاعدتا حوزه کشاورزی و دامپروری در اولویت است و مهمترین تهدید این حوزه، تامین خوراک دام و نهاده های دامی است و در حوزه کشاورزی نیز تامین بذر مهمترین بحث ما است. لذا در دو سال اخیر و با تاکید مهندس فتاح رئیس محترم بنیاد مستضعفان در حوزه اصلاح بذر و ژنتیک دام، بنیاد علاقه مند به شناسایی فناوران این حوزه و اتصال به بدنه بهره بردار یعنی هلدینگ کشاورزی است. بنیاد آمادگی خود برای تامین مالی شرکت های نوآور در این حوزه ها اعلام میکند. همچنین در مذاکرات ما با بانک سینا و هلدینگ مالی و سرمایه گذاری به تفاهمات خوبی در زمینه تاسیس یک صندوق پروژه رسیدیم تا علاوه بر صندوق جسورانه سینا بتوانیم برای رشد شرکت های غیر نوپا هم اقدامات مثبتی انجام دهیم.
در پنل تخصصی چالش های سرمایه گذاری خطرپذیر در زنجیره ارزش تامین و تولید نهاده های دامی رویداد، حسین صفری مدیرعامل مشاور سرمایه گذاری تامین سرمایه نوین با اشاره به خدمات این شرکت به فعالان حوزه نوآوری در این حوزه گفت: ما در بازار سرمایه ابزارهای بسیار خوبی جهت تامین مالی شرکت های نوپا در این حوزه داریم. در شرکت های نوپا با ابزار تامین مالی جمعی میتوانیم سرمایه هایی 20 تا 30 میلیارد تومانی نیز برای طرح ها برآورده کنیم که وجه مثبت آن نسبت به اوراق مدت زمان تامین مالی است که در تامین مالی جمعی این مدت از چهارماه به دوهفته کاهش پیدا می کند.
یاسر زاهدی معاون هلدینگ مالی و سرمایه گذاری سینا، سخنران بعدی این نشست بود که به بیان مشکلات موجود بر سر راه این صنعت پرداخت و اظهار کرد: آنچه من در طی این سالها در صنعت کشاورزی دیدهام این است که ما صنعت کشاورزی نداریم زیرا: در نقطه طراحی تمرکز نداریم و اگر ما در صنعتی در حوزه طراحی وارد نشویم نمیتوانیم بگوییم آن صنعت را داریم. همچنین مساله بعدی این است که حلقه واسط بین تولید کننده و سرمایهگذار شکل نگرفته است و این یکی از راههایی است که باید این مقیاس را در حوزه تامین مالی و سرمایه گذاری انجام دهیم.
فریدوند، رئیس هیئت مدیره انجمن وی سی ضمن معرفی انجمن و اعضاء آن گفت: اعضای انجمن چند کارکرد دارند، کارکرد اول پرداخت تسهیلات است. وجه تمایز ما با بانک ها در اهمیت به دانش فنی و ارائه تسهیلات با وثایق حداقلی است. لکن ویژگی ممتاز اعضای انجمن از جمله صندوق های پژوهش و فناوری ارائه ضمانت نامه است. که در آخرین سند بالادستی، قانون جهش دانش بنیان، مسائل و مشکلات پذیرش ضمانتنامه صندوق ها در بانک ها نیز حل شد.
مجید موافق قدیری، رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان با اشاره به اهمیت سرمایه گذاری خارجی در این حوزه، مشکلات پیش روی آن را تشریح کرد: از بین پنج کالای وارداتی کشور در 60 سال گذشته، سه محصول جو، ذرت و سویا بلااستثنا دیده می شود که ارز بری زیادی روی دست کشور می گذارد.
موافق قدیری ادامه داد: برای تسهیل سرمایه گذاری خارجی، دولت باید تصدی گری در این حوزه را رها کرده که مهمترین رکن آن قیمت گذاری دستوری است.
اکبری مدیر عامل شرکت شیر و گوشت زاگرس شهر کرد با اشاره به چالش های پیش روی سرمایه گذاری در حوزه خوراک دام گفت: مهمترین چالش سرمایه گذاران در این حوزه بحث خواب سرمایه است. برای مثال در شرکت ما حدود 120میلیارد تومان خواب سرمایه در سال عدد بزرگی است. که این تاثیر مستقیمی بر قیمت تمام شده شیر و حاشیه سود آن دارد. چالش بعدی راندمان کیفیت پایین علوفه تولیدی در کشور است.
اکبری افزود: اقدامات مثبتی در مجموعه بنیاد مستضعفان در راستای افزایش راندمان تولید و کاهش ریسک سرمایه گذاری صورت گرفته و آن بحث ژنتیک است. چراکه مشکلات ژنتیکی وخلوص نژاد دام یکی از مهمترین مشکلات این حوزه محسوب می شود.
در پل اول این سلسله رویداد با همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی 45 طرح دانش بنیان ثبت نام نموده و غربالگری این موارد با حضور مشاورین سینا وی سی صورت گرفت و از این میان؛ 27 طرح در حضور داوران سینا وی سی قبل از اختتامیه رویداد مورد ارزیابی قرار گرفتند که از این میان 5 طرح جهت ارائه روز نهایی انتخاب شدند و سایر واجدین شرایط، حائز امتیاز غرفه عرضه کالا و خدمات در روز رویداد شدند.
در روز اختتامیه رویداد 5 طرح برتر نسبت به دفاع و ارائه سرمایه گذاری اقدام نمودند و داوران که به نمایندگی از موسسه تحقیقات علوم دامی، شناسا، وزارت جهاد، ایرانسل، سینا وی سی، شرکت بهنوش ایران و … حضور داشتند دو طرح برتر را با اختلاف قابل توجهی نسبت به سایرین انتخاب کردند.
در نهایت ضمن پرداخت هدیه نقدی و تقدیر از 5 طرح برتر توسط موسسه دانشمند؛ توافق سرمایه گذاری فیمابین سینا وی سی و دو طرح برتر به مبلغ 15 میلیارد تومان منعقد گردید. علاوه بر این با توجه به راهبرد سینا وی سی مبنی بر پیگیری، تداوم و عدم رهایی همه طرح های ثبت نام شده مقرر شد جلسه ای با حضور مدیران عامل شرکت های کشاورزی و دامپروری بنیاد و همچنین جلسه ای در صحن کمیسیون کشاورزی مجلس با نمایندگان مردم جهت رفع موانع و چالش های سرمایه پذیران برگزار شود.
پل دوم از سلسله رویدادهای پل سرمایه گذاری در تابستان 1402 برگزار خواهد شد و علاقمندان از طریق هفته نامه شنبه از نحوه ثبت نام و موضوع رویداد بعدی مطلع می گردند.