ارزش پیشنهادی نوژن در توسعه راهکارهای اختصاصی وب و اپلیکیشن

مصاحبه با اشکان قویدل معاونت فنی و اجرایی شرکت نرم‌افزاری نوژن

0

شرکت نرم‌افزاری نوژن با هدف خلق یک کسب و کار آنلاین حرفه‌ای پویا و منعطف در طول این پنج شش سالی که تاسیس شده است تلاش کرده که به بهترین شکل ممکن در کنار کسب و کار‌های آنلاین حضور داشته باشد و خوشبختانه توانسته تا حد زیادی اعتماد مشتریان و مخاطبان این حوزه را هم به  خود جلب کند. قرار گیری به عنوان یک تیم نرم افزاری در کنار کسب و کار‌ها،‌ شرکت‌ها و سازمان‌ها و کاهش هزینه‌های  نگهداری و پشتیبانی محصولات از جمله اهداف این شرکت است که با بهره گیری از تیم‌های تخصصی و استفاده از تکنولوژی‌های روز دنیا در زمینه طراحی اپلیکیشن موبایل، توسعه وبسایت، وب اپلیکیشن و پلتفرم‌های کسب و کار، سعی در ارائه خدمات شایسته به مشتریان را دارد.

اما همانطور که همه ما می‌دانیم این روزها تعداد شرکت‌های این چنینی کم نیستند و خصوصا در ایام کرونا که اوضاع اقتصادی بسیاری از کسب و کارها با مشکل مواجه شد بسیاری از این شرکت‌ها تعطیل شدند یا به مشکل برخوردند، نوژن اما با تکیه بر حفظ کیفیت خدمات در مسیر رشد حرکت کرد. با این حال ما مشتاق بودیم بدانیم که مزیت رقابتی شرکت نرم‌افزاری نوژن به نسبت سایر شرکت‌هایی که چنین خدماتی ارائه می‌دهند چیست و چرا یک مشتری یا مخاطب سراغ نوژن می‌آید. به همین منظور سراغ اشکان قویدل معاون فنی و اجرایی این شرکت رفتیم و با او درباره خدمات و اهداف این مجموعه گفتگو کردیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید؛

 پلتفرم توسعه کسب و کار چیست؟

پلفترم توسعه کسب و کار یعنی سیستمی‌که خدمت رسان و خدمت گیرنده را به یکدیگر وصل می‌کند و ممکن است هرتعریفی را شامل شود. وقتی در این باره صحبت می‌کنیم. مجموعه ما یک استراتژی دارد و آن هم «هوشمندسازی» است که متاسفانه برخی دیگر از هوش مصنوعی که واژه دهان پرکنی است استفاده می‌کنند. منظورمان از هوشمندسازی هم این است فرض کنید ما یک سیستم سفارش آنلاین غذا داریم وقتی آن سیستم را هوشمند می‌کنیم،‌ بعد از چندبار سفارش آن سیستم خودش پیشنهاد غذا مطابق با سلیقه به شما می‌دهد در واقع سلیقه شما را یاد می‌گیرد و براساس آن به شما پیشنهاد می‌دهد. لازمه این هوشمندسازی انجام کارهای زیرساختی فراوانی است چون باید بفهمیم مشتری چه می‌خواهد و همه اینها را کنار هم بگذاریم و بعد سیستم را هوشمند کنیم. پروژه‌هایی هم داشتیم که برایشان این کار را کردیم و خوشبختانه موفقیت آمیز هم بوده است.

خدمات شرکت نرم‌‍‌افزاری نوژن چیست و مخاطبانش چه کسانی هستند؟

شرکت نرم‌افزاری نوژن در زمینه‌ی طراحی و توسعه راهکارهای اختصاصی وب و اپلیکیشن فعالیت دارد. به عبارت دیگر، با توجه به نیازمندی‌های مخاطبان و مشتریان، سیستم‌های نرم افزاری تحت وب و اپلیکیشن متناسب با کسب و کار آن‌ها پیاده‌سازی می‌شود. این راهکار‌ها دامنه‌ی گسترده‌ای از یک فروشگاه آنلاین اختصاصی تا یک اتوماسیون پیشرفته‌ی کسب و کار را شامل می‌گردد.

مشتریان شرکت نرم‌افزاری نوژن غالبا شرکت‌ها، سازمان‌ها و یا افرادی هستند که قصد استفاده از راهکار‌های اختصاصی وب و اپلیکیشن در کسب و کار خود را دارند و دورنمای مشخصی از دوران بلوغ کسب و کار خود را دارند. برای انتخاب یک شرکت نرم افزاری پارامترهای زیادی وجود دارد اما یکی از آنها برای کسانی که می‌خواهند سمت این حوزه بیایند کلیدی است. همه مجموعه‌ها یکسری از امکانات را ارائه می‌دهند اما به عقیده‌ی ما، چیزی که در فضای کسب و کار ملاک انتخاب است، ارزش پیشنهادی است.

منظورتان از ارزش پیشنهادی چیست؟

به طور خلاصه بخواهم بگویم: زیرساخت استاندارد، کیفیت اجرا، گسترش پذیری و مقیاس پذیری از مهم ترین ارزش‌های پیشنهادی مجموعه ما در توسعه سیستم‌هاست. به عبارت بهتر ارزش پیشنهادی امضای هر شرکت در یک پروژه است. اما حفظ این ارزش‌ها بعضا موجب افزایش هزینه اجرای پروژه نیز می‌شود. بگذارید مثالی بزنم. اتفاقی که در مسیر کاری ما می‌افتد این است که مشتریانی که به ما مراجعه می‌کنند دغدغه این را دارند که طیف قیمتی گسترده و متفاوتی را از شرکت‌های مختلف دریافت کرده‌اند و این تفاوت بعضا تا ۳۰۰ درصد هم ممکن است تلورانس داشته باشد. به عنوان مثال برای اجرای یک پروژه از یک شرکت عدد ۱۰۰ میلیون تومان و از شرکت دیگری عدد ۴۰۰ میلیون تومان را دریافت کرده‌اند و این خیلی برایشان ابهام ایجاد می‌کند که دلیل این اتفاق و تفاوت قیمت چیست و چرا انقدر اختلاف قیمت وجود دارد؟

دلیل اصلی این اختلاف برآوردها دقیقا همان ارزش پیشنهادی ما است! سیستمی که زیرساخت استاندارد دارد یعنی نفر ساعت بیشتری برای توسعه‌ی آن صرف شده است. سیستمی که کیفیت اجرای مطلوبی دارد یعنی نفر ساعت بیشتری در طراحی UI/UX، توسعه و همینطور تست و عرضه‌ی آن صرف شده است. آیا در میان مخاطبان ما کسی هست که بگوید «من نیازی ندارم که در آینده سامانه‌ام گسترش یابد؟» یا «من یک خودرو می‌خرم و میدانم تا ۲ سال آینده روزی به طور کل نابود می‌شود و دیگر قابل استفاده نیست!» قطعا خیر! پس باید از ابتدای مسیر زیرساخت صحیح و اصولی برای پروژه در نظر گرفته شود تا در آینده پروژه با مشکل روبرو نشود.

علاوه بر همه این‌ها، یک رابطه مستقیم بین زیرساخت اصولی و استاندارد و هزینه‌های نگهداری، پشتیبانی و گسترش سامانه وجود دارد. هر چه زیرساخت اصولی‌تر، هزینه‌های آتی کمتر! شاید شما در ابتدای پروژه نرم افزاری، مانند یک ساختمان، زیربنای قوی و محکمی اجرا کنید که هزینه بر باشد اما این زیربنا در آینده هزینه‌های جانبی شما را مستهلک می‌کند. و بالعکس، ممکن است یک زیربنای ضعیف موجب فروریختن کل ساختمان شود و «کلا کار نکند» این مطلب شاید برای خیلی از مخاطبین ما مغفول باشد و بیشتر توجه آن‌ها به پرداخت هزینه‌ی کمتر در ابتدای پروژه معطوف شود و در آینده با هزینه‌های جدی در گسترش محصول و پشتیبانی روبرو شوند. به قول معروف، هیچ گرانی بی حکمت نیست!

منظورتان از «کار کردن» چیست؟

وقتی سیستم ساختار استانداردی داشته باشد مهمترین عبارتی که ما در کارمان می‌گوییم این است که «اپلیکیشن کار می‌کند.»، «سیستم کار می‌کند.» شما اگر الان گزارشات کافه بازار را ببینید تعداد اپلیکیشن‌ها به میلیون رسیده اما چند درصد آنها واقعا کار می‌کنند؟ به بیان دیگر کاری که باید را درست انجام می‌دهند؟ خرید دوم و سوم و … در آن‌ها صورت می‌گیرد؟

در کیفیت، جذب کاربر، ‌خرید دوم به بعد و … نقاطی هستند که سیستم‌هایی با زیرساخت استاندارد و سیستم‌هایی با زیرساخت غیر استاندارد خودشان را نشان می‌دهند. به عنوان مثال یک فروشگاهی در حال کار کردن است اما ریزش کاربر دارد. دلیلش چیست؟ وقتی پرسشنامه تهیه می‌کنیم و پرس وجو می‌کنیم و متوجه می‌شویم که از نظر رابط و تجربه کاربری کارشان استاندارد نیست و کارشان خطا دارد و از نظر مقیاس درست پیش بینی نشده یعنی تعدادی کاربر همزمان به یک سایت مراجعه کردند و سایت کیفیت ارائه خدمات مورد نیاز را از دست داده است. اینها اتفاقاتی است که در بلند مدت متوجه می‌شوید.

در ابتدای راه شما فقط دو عدد می‌بینید. که یک شرکت رقم ۱۰۰ میلیون و دیگری  رقم ۳۰۰ میلیون را پیشنهاد داده است و متوجه این تفاوت نمی‌شوید. ولی حالا با این توضیحات مشخص می‌شود که در زیرساخت استاندارد هزینه بالاتری می‌کنید اما چند پارامتر مهم به دست می‌آورید. اول اینکه کارتان مقیاس پذیر خواهد بود و در آینده قابلیت این وجود دارد که از نظر تعداد کاربران استفاده کننده و فعال، سیستم شما پاسخگویی فعال را داشته باشد ضمن اینکه سیستم گسترش پذیر است و در آینده می‌توان روی آنها کارهای جدیدی پیاده کرد. در نهایت هم هزینه‌های آتی کاهش پیدا‌ می‌کند.

زیرساخت استاندارد چطور موجب کاهش هزینه‌ها خواهد شد؟

سیستم‌هایی که زیرساخت استاندارد دارند از نظر هزینه‌های سربار درست عمل می‌کنند .فرض کنید یک فروشگاه آنلاین دارید که فقط از کاربر سفارش می‌گیرید که یک حالت غیراستاندارد است اما حالت استانداردش این است که سفارش را از کاربر می‌گیرد و بقیه کارهای سفارش هم انجام می‌دهد. تفاوت این دو سیستم در این است که در مدل اول هزینه توسعه پایین تر است اما بحثی که وجود دارد این است که به تعداد زیادی نیروی انسانی نیاز داریم که کار را ساماندهی کنند. یکی باید سفارش را کنترل کند، یکی باید پیک بگیرد،‌یکی باید لغو کند و…

ولی در سیستم استاندارد همه کارها اتوماتیک و برنامه ریزی شده مطابق  با چیزی که باید باشد پیش میرود. پس این اتفاق همان هزینه‌های پنهانی است که شاید در ابتدا متوجه آن نباشید اما در آینده نه تنها هزینه را چند برابر می‌کند بلکه سرویس دهی را مختل می‌کند. در همین شرایط کرونا بسیاری از این سیستم‌های غیر استاندارد به واسطه دورکاری پرسنل با مشکل مواجه شدند.در نتیجه خیلی از بحث‌های استاندارد بودن زیرساخت نمود دارد مثل نمونه تاریخ تولد که اشاره کردم،‌ خیلی از آنها هم نمود بیرونی ندارد و در آینده مشخص می‌شود. هدف گذاری ما این است که با توجه به تجربیات و پروژه‌هایی که انجام دادیم سیستم‌ها را به استاندارد بودن نزدیک کنیم و ساختارهایی که در آینده می‌تواند آنها را نجات دهد در اختیار کاربرانمان بگذاریم.

خب نمی‌شود این هزینه را از اول انجام نداد و یکسری هزینه‌ها را به مرور زمان و در آینده انجام داد؟

چرا فرمایش شما درست است و ما هم در پیش بینی‌ها و پیشنهاداتمان این را می‌بینیم اما یکسری از این موارد امکان‌پذیر نیست چون کار باید از پایه درست انجام شود تا سیستم در آینده مقیاس پذیر باشد.اما یکسری از کارها را می‌شود در آینده و به مرور زمان انجام داد. در اینجا مباحث مدیریت هزینه مطرح می‌شود که ما هم در کارهایمان داریم و در اجرای پروژه‌ها پیشنهاد میدهیم که ابتدا این مسیر را بروید یا نه می‌توان در آینده آنها را اجرا کرد.

روال کاری شرکت نرم‌افزاری نوژن به چه صورت است؟

ما در ذهنمان برای اجرای یک پروژه نرم افزاری سه چرخه حیات متصوریم؛ بخش اول پیش از اجراست. استراتژی ما در این قسمت این است که درک و فهمیدن درست مدل کسب و کار است و اینکه نیازمندی‌ها را به صورت دقیق بررسی کنیم نیازمندی‌های مخاطب را بسنجیم و براساس آن پروپوزال اجرایی را دربیاوریم. این اتفاق بسیار با اهمیت است. چرا؟ چون اگر در درک نیازمندی‌ها درست عمل نکنید بعدا با مشکلات بسیاری هم از نظر حقوقی و هم از نظر رضایتمندی مشتری و کار کردن محصول مواجه می‌شویم .عبارتی که ما همیشه می‌گوییم  این است که وقتی شما محصول را به صاحبش نشان می‌دهید باشد چشمان او برق بزند و با خودش بگوید این همانی است که می‌خواستم! اما اگر این نقطه نرسیم یعنی مسیر را اشتباه آمدیم. چون کسی که خالق کار است وقتی دوستش نداشته باشد دیگر وای به حال بقیه.

پس خیلی خیلی مهم است که ما دقیق این را درک کنیم و وقتی درک شد براساس مستند نیازمندی و پروپوزال که به شما می‌گوید دقیقا قرار است چه کاری انجام شود، ‌برنامه زمان بندی پیشرفتی یا development را به مشتری می‌دهیم یعنی مشتری می‌داند که در چه تاریخی چه محصولی را با چه ویژگی‌هایی از ما تحویل می‌گیرد و این ویژگی به او کمک می‌کند که بتواند برای مارکتینگ پلن خودش و اینکه حالا چگونه می‌خواهد محصول را وارد بازار کند برنامه ریزی کند. نکته دیگر اینکه برنامه زمان بندی متاسفانه در صنف ما خیلی بدنام شده چون غالبا به آن عمل نمی‌شود یا از آن عقب می‌‌مانند و این همان اختلاف و بحثی است که پیشتر هم اشاره کردیم.

کار را رساندیم ولی اصطلاحا کار جمع نشده است و از برنامه زمان بندی جا ماندیم. هدف گذاری ما این است در برنامه زمان بندی دقیق باشیم و وقتی هم پروژه استارت می‌خورد و کار شروع می‌شود و مدیر محصول اختصاص می‌یابد و از ابتدا تا انتهای پروژه در کنار مشتری است. در واقع مدیر محصول یک نقش بسیار مهم و بالاترین رکن توسعه محصول در شرکت نرم‌افزاری نوژن است.

چرا مدیر محصول در شرکت نرم‌افزاری نوژن تا این اندازه با اهمیت است؟

چون این فرد حکم مترجم را دارد. باید بتواند نیازهای بیزینسی مشتری را درک کند و و به دست تیم فنی برای اجرا برساند. این موضوع پارامتر بسیار کلیدی در مسیر توسعه پلتفرم است. مدیر محصول وقتی به پروژه ملحق می‌شود با توجه به نوع پروژه تیمی‌که در اجرای پروژه باید باشند کنار آن قرار می‌گیرند و کارشان را شروع می‌کنند. به صورت دوهفته یکبار جلساتی را داریم که در آن کار ارائه می‌شود و این جلسات باعث می‌شود که مشتری یا سفارش دهنده خیلی زودتر از ناهماهنگی‌ها و تفاوت نظر‌هایی که ممکن است در کار پیش بیاید مطلع شود.

مثلا ممکن است مشتری در نیازمندی خود بنویسد که سفارش لغو بشود ولی چیزی که مدنظرش است مفهوم دیگری از لغو بوده است و انتظار داشته که پول به حساب بانکی کاربر برگردد در حالیکه پول به حساب اعتباری اپلیکیشن کاربر برمی‌گردد. وقتی جلسات منظم و روتین برگزار شود این اختلاف نظرات زودتر شناخته می‌شود. بعد از مرحله پیش از اجرا و اجرا وارد مرحله پس از اجرا می‌شویم. اغلب مردم این قسمت را با عنوان پشتیبانی می‌شناسند اما در فاز پسااجرا دو بخش متفاوت متصوریم؛

یکی بحث راهبری سیستم به این معنی تمام افرادی که قرار است در این سیستم کار کنند و به اصطلاح راهبرانش را آموزش می‌دهیم و ما هم در کنار راهبران قرار می‌گیریم تا اگر خطایی روی سیستم بود یا سوالی پیش آمد کنارشان باشیم. بخش دوم ما در فاز پسااجرا بخش پشتیبانی فنی است. اغلب پروژه‌هایی که کار میکنیم بازه شش یا هفت ماهه توسعه داشته باشند و قاعدتا در این مدت اتفاقات نو تازه ای رخ داده باشد مثلا زبان‌های برنامه ریزی به روزتری آمده است و ما همه این موارد را در بخش پشتیبانی فنی قرار می‌دهیم. در کنار همه اینها ما یک عقیده داریم و آن هم اینکه هیچ سیستم بدون خطایی در دنیا وجود ندارد و هرکسی ادعایی دیگر بکند قطعا کذب است.

شما هیچ محصولی را نمی‌بینید که ایراد یا اشکال نداشته باشد اما هدف این است که ایراد و اشکال به کمترین حال خودش برسد. پس فرایند پشتیبانی ممکن است در ذهن خیلی از افراد چیز ساده ای باشد اما یکی از گلوگاه‌های مهم هرشرکتی است چون خطاها خودشان را نشان می‌دهند و اتفاقا همه خطاها هم خطاهای نرم افزاری نیستند مثلا ممکن است راهبر شرکت برای اینکه یک سفارش را اجرا کند مجبور شود ۵ تا tab ‌ را باز کند، این اتفاق وقتی مشتری شما ۱۰ نفر است جواب می‌دهد. ولی وقتی مشتری شما ۱۰۰ نفر شود دیگر جواب نمی‌دهد. همه اینها در بخش پشیبانی باید بهبود یابد. در نهایت ممکن است برای محصول تغییراتی اعمال شود یا به اصطلاحی گسترشی ایجاد یا به آن فیچری اضافه شود که ما آن را تحت یک فرایند گسترش محصول می‌بینیم مثل مراحل شروع کار پروپوزال برای آن تهیه می‌کنیم، تاریخ‌ها تنظیم می‌شود و سرموعد‌های مقرر زمانی کار به سفارش دهنده تحویل داده می‌شود.

و نکته پایانی؟

مجموعه و شرکت‌های حاضر سیاستشان این است که کار پیمانی انجام دهند. به بیان دیگر قراردادی می‌بندند، کار انجام می‌شود و بعد هم امور پشتیبانی اما خط مشی ما این است که به عنوان «تیم نرم افزاری» کنار کسب و کارها قرار می‌گیریم تا محصولشان به بهترین نحو به بازار ارائه شود و این موضوع بسیار با اهمیت است. ما وقتی از تیم حرف میزنیم یعنی تعهد می‌کنیم که در آن مراحل هم کنار سیستم می‌مانیم و این خودش ضامن همان کیفیتی است که از آن حرف میزنیم. بنابراین تیم بودن مزیت و هدفی است که ما در کارمان داریم و سعی می‌کنیم که در پروژه‌ها این حس را در مشتریان ایجاد کنیم. ما در شرکت نرم‌افزاری نوژن معتقدیم که توسعه سامانه تازه ابتدای راه آن است. تیم فنی نوژن در کلیه مراحل رشد و بلوغ سامانه در کنار شرکت‌ها و سازمان‌ها خواهد ایستاد تا محصولی با کیفیت و تجربه‌ای خوب برای کاربران خلق گردد.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.