در سال 2020-2019 ویروسی نحوه زندگی مردم دنیا و اقتصاد جهان را دگرگون کرد.
ویروس کووید-19 معروف به کرونا ضربهای سنگین به اقتصاد دولتهای جهان و استارتاپها، مراکز دولتی و غیردولتی بزرگ و کوچک زد و این امر باعث تحولی بزرگ در نحوه زندگی مردم و تعاملاتشان شد.
قرنطینه و کاهش فروش
با ورود ویروس کرونا به تمام کشورهای دنیا و همهگیری این ویروس، تمامی کشورهای جهان دستور قرنطینه اجباری را صادر کردند و تمامی مراکز اعم از دولتی و غیردولتی تعطیل شدند. با این کار انتظار میرفت با خانهنشینشدن مردم در منازل خود، آمار فروش بازارهای اینترنتی بالا برود و رونقی بگیرد اما متاسفانه کمرونقی بازارهای سنتی به کسبوکارهای اینترنتی نیز سرایت کرده است.
از اوایل اسفند ماه 1398 میزان فروش و ترافیک کسبوکارهای اینترنتی بالا رفت و بعضی از کسبوکارها با کاهش فروش و یا تعدیل نیرو مواجه شدند. مشاغلی مانند خدمات گردشگری و مسافرت، خدمات در منزل و سفارش آنلاین غذا و تعمیرات و از این نوع مشاغل آسیب دیدند و در مقابل آنها مشاغلی مانند خدمات فیلم و سریال، سایتهای خبری، فروشگاهها، سوپرمارکتها و سمینارهای آنلاین با افزایش ترافیک و فروش مواجه شدهاند.
جایگزینی
ماندن مردم در خانه و ترس از حضور در مکانهای شلوغ مثل اتوبوس و یا مراکز خرید، شرایط خوبی را برای کسبوکارهای اینترنتی به وجود آورده است. به عنوان مثال، فرد به جای رفتوآمد با حملونقل عمومی از تاکسیهای آنلاین استفاده میکند و یا به جای رفتن به یک مرکز خرید و تهیهکردن دیسک فیلم و یا سریال، آن را به صورت اینترنتی از رسانههای معتبر و قانونی تماشا میکند. در همین راستا برخی از رسانههای خبری و مجلههای خبری و سرگرمی برای کنترل کسبوکار خود مطالب خود را به صورت آنلاین مثل مجلههای الکترونیکی منتشر کردهاند.
تغییر نحوه مدیریت یک تیم کسبوکار
کرونا و محدودیتهایی که به وسیله آن به وجود آمده است، باعث شده تا مدیران سازمانها، شرکتها، استارتاپها برای هماهنگی تیم خود از سرویسهای آنلاین سمینار استفاده میکنند و خوشبختانه این کار باعث ایجاد زیرساخت بهتر برای شرایطهای سخت فراهم میکند.
یکی دیگر از فعالیتهایی که در دوران کرونا توسط مدیران انجام شد، دورکاری است، دورکارکردن کارمندان یک شرکت هم برای حفظ سلامتی آنها مفید است و هم سر پا نگهداشتن آن کسبوکار مثل شرکتهایی بزرگ مانند توییتر و گوگل که تمامی کارمندان خود را دورکار کردند.
حفظ مشتریان و کارمندان به روش کرونایی
این موضوع یک رابطه مستقیم با دورکاری دارد به صورتی که شما با فعالیت مستمر و راضی نگهداشتن کارمندان خود در این شرایط خاص کسبوکار خود را زنده نگه دارید و این موضوع را به خاطر داشته باشید که حفظ مشتری و کارمند مختص مشاغل آنلاین نیست حتی در مشاغل خدماتی که بعد مالی ندارد، حفظ رابطه با مراجعان و اعضا و پویا ماندن فعالیت به صورت مجازی در دوران کرونا بسیار مشهود و کمککننده بود. به عنوان مثال، کتابداران نهاد کتابخانههای عمومی کشور که فعالیتهای مجازی از قبیل معرفی سایتهای کتابخوانی، معرفی و خلاصهگویی کتاب، غصهگویی و روانخوانی کتاب و انجام فعالیتها و مسابقات ترویجی در دوران تعطیلی کتابخانهها توانستند گام مهمی در جهت پویا ماندن و فعالیت کتابخانههای عمومی و کتابخوانها بردارند.
پساکرونا و کسبوکارهای مجازی
رویکرد رفتاری جامعه به دو دسته قبل از کرونا و پساکرونا تقسیم میشود و همین تغییر رویکرد در اکثر حوزهها و خصوصا به بالندگی و ارتقای سطح کیفی و کمی استارتاپها منجر خواهد شد و شیوههای پذیرش، مدیریت و ارئه خدمات در پساکرونا با قبل از آن تفاوت بسیار خواهد داشت؛ هم از نظر بهداشتی و هم از نظر استفاده از کسبوکارهای اینترنتی و انتظار میرود در دوران پساکرونا استفاده مردم از فضای کسبوکارهای آنلاین بیشتر شود.
استارتاپها در خط مقدم کرونا
در ابتدای شروع همهگیری ویروس کرونا بسیاری از استارتاپهای فعال در حوزه درمانی و محتوایی و حتی فروشگاهی شروع به جمعآوری اطلاعات برای پیشگیری مردم از این بیماری و ایجاد دسترسی سادهتر به مواد بهداشتی کردند و با تهیه سیستمهای آنلاین با خدمات تست بیماری و یا ایجاد ارتباط راحت و سریعتر با متخصصان توانستند ترافیک عظیمی را برای خود جذب کنند.
جنگ نرم کرونا با سایتهای محتوایی
در طول این دوران سخت کرونایی، کسبوکارهای زیادی آسیب دیدهاند؛ از کسبوکارهای سنتی تا کسبوکارهای آنلاین. اما به مرور زمان کسبوکارهای اینترنتی رونق گرفتند ولی نه همه آنها !
سایتها و کسبوکارهای محتوایی یک دسته از کسبوکارهای آنلاین هستند که از این رونق بهرهای نبردند. سایتهای محتوایی مثل سایتهای خبری، سایتهای دانلود و آموزش آنلاین و این قبیل از سایتها تنها از تبلیغات درآمد دارند و متاسفانه ضربهای که به بعضی از کسبوکارها زده شد، باعث کمتر شدن تقاضا در تبلیغات شده و تنها راه درآمدزایی این نوع از کسبوکارهای مهم که نقش تاثیرگذار و مثبتی را در دوران کرونا داشتهاند، به بنبست برسد.
فریلنسرهای ضدگلوله
تنها شغلی که در دوران قرنطینه کرونا هیچ ضربهای نخورد و حتی میتوان اینگونه گفت که رونق خوبی گرفته، فریلنسری است.
فریلنسری شغلی است که در فضای کسبوکار آنلاین به صورت دورکاری و آزاد کاری شروع به دریافت پروژه و انجام آن میکند.طبق گزارش سایتهای استخدام فریلنسری آمارها نشان میدهد تقاضا در سایتهای درخواست فریلنسر بسیار زیاد بوده و فریلنسرها بهخوبی خود را در این دوران نشان دادند و شاهد محبوبیت بیشتر در این شغل هستیم.
نویسنده: مهدی جعفری