محتوای برند

وقتی «مدیریت داده‌ محور» کلید حل مشکلات کسب و کار می‌شود

استارت‌آپ‌ها و کسب‌و‌کارهای کشورمان در فضایی رقابتی و پرابهام فعالیت می‌کنند. بسیاری از آنها منابع مالی و اجرایی محدودی دارند که صرفا شیوه بهینه مدیریت این منابع، تضمین‌کننده بقا در بازار است. زمانی که بحث مدیریت کارا و اثربخش می‌شود، شهود و حس مدیریتی جایش را به اطلاعات و دانش مدیریتی می‌دهد. آنجاست که مدیریت داده محور و تصمیم‌گیری بر مبنای حقایق به موضوعی حائز اهمیت تبدیل می‌شود.

مدیریت داده‌ محور باعث می‌شود ریسک و هزینه‌های تصمیمات مدیران به مراتب کاهش یابد و در نتیجه منابع سازمان به بهترین نحو مدیریت شود. متناسب با عملکرد و اهداف هر سازمان، از داده‌ها می‌توان برای کمک به افزایش درآمد، کاهش هزینه‌ها، ایجاد فرصت‌های جدید، شناسایی بازار، کاهش ریسک، افزایش رضایت مشتریان و کارکنان استفاده کرد.

گاهی با تحلیل داده‌های مربوط به کسب‌و‌کار، می‌توان به حقایقی پی برد که صورت‌های مالی و گزارش‌های عملکردی معمول در بیان آنها ناتوانند. به طور خلاصه، داده‌محوری به معنای اتکا به داده‌ها و تحلیل هوشمند داده‌ها، برای تصمیم‌گیری‌های مهم در کسب‌وکار است. اما داده‌محوری کسب و کار از کجا آغاز می‌شود و آیا در ایران داده‌محوری ممکن است؟ در این مقاله این موضوع بررسی می‌گردد.

انقلاب چهارم صنعتی و آغاز دوران «حکمرانی داده‌ها»

واژه انقلاب، یادآور تحولات اساسی است. زمانی که این واژه در کنار صنعت قرار می‌گیرد، مشخص می‌شود که موضوع تحول کسب و کارها در میان است.  حتما شنیده‌اید که در عصر حاضر با انفجار اطلاعات مواجه هستیم. به نظر می‌رسد همین داده‌ها انقلاب صنعتی جدیدی را رقم می‌زنند.

از طرفی می‌توان گفت این روزها داده‌ ها از ارزشمندترین دارایی‌های هر سازمان و یا حتی کشور هستند. بسیاری از پژوهشگران، ارزش و جایگاه داده‌ها در قرن حاضر را با ارزش و جایگاه نفت در قرن پیشین مقایسه می‌کنند.

حالا با گذر از سالهای حکم‌رانی ماشین‌های بخار (انقلاب صنعتی اول)، قوت گرفتن نقش الکتریسیته در ماشین‌ها و تولید (انقلاب صنعتی دوم)، بهره‌مندی کسب‌و‌کارها از کامپیوتر، سامانه‌های عملیاتی کامپیوتری و اتوماسیون صنعتی (انقلاب صنعتی سوم)، قدم به دوره جدیدی گذاشته‌ایم که می‌توان آن را دوره همبستگی و حکمرانی توامان «داده»، «ارتباطات» و «هوشمندی» به حساب آورد.

 

اکنون داده‌ها با کمک یادگیری ماشین و هوش مصنوعی تحلیل می‌شوند و نتایجی ارائه می‌کنند که استخراج و تحلیل آنها در حالت عادی برای ذهن انسان میسر نیست. به کارگیری هرچه سریع‌تر این فناوری‌ها و وارد کردن آنها به ساختار تصمیم‌گیری سازمانی، می‌تواند ورق را به نفع شما برگردانده و شما را از رقبا متمایز کند. باید پذیرفت که از انقلاب‌هایی که فضای صنایع را احاطه می‌کنند گریزی نیست و دیر یا زود همه کسب‌و‌کارها ناچار می‌شوند به اعمال این تغییرات جدید در سازمان‌هایشان روی آورند.

برای مثال، نرم‌افزارهای حسابداری از محصولات انقلاب صنعتی سوم بودند. در حین و پس از انقلاب صنعتی سوم بسیاری از کسب‌و‌کارها در برابر استفاده از نرم‌افزارها مقاومت کردند؛ اما در نهایت چیزی جز هزینه نصیبشان نشد. این ماهیت انقلاب است. اگر  کسب‌و‌کارها انقلاب‌های صنعتی و تحولاتشان را بپذیرند، رشد می‌کنند و اگر در برابرش مقاومت کنند، مسیری را که باید بروند دیرتر شروع می‌کنند. نتیجه این کار هزینه‌های غیرقابل بازگشت و فرصت‌های از دست رفته است.

همانطور که امروز کسب و کاری نیست که ادعا کند حسابداری دفتری برایش کافی است، پس از انقلاب چهارم صنعتی نیز، کسب‌و‌کارهایی موفق هستند که سریع‌تر از رقبایشان، داده‌محوری کسب‌و‌کار را در سازمانشان نهادینه کنند.

مدیریت داده‌‌محور از آموزش و پذیرش آغاز می‌شود

تصمیم‌‌گیری یکی از مهم‌ترین کارهایی است که مدیران انجام می‌دهند. سازمان‌های بزرگ، داده‌محوری در تصمیم‌گیری را یک الزام می‌دانند. تصمیم‌گیری داده‌محور فرایند جمع‌آوری و تحلیل داده‌ها و تصمیم‌گیری بر اساس اطلاعات به دست آمده در این فرایند است.

داده‌محوری کسب‌و‌کار موضوعی نیست که با بررسی تئوری‌های خارجی به راحتی پیاده‌سازی شود. تبدیل سازمان غیرداده‌محور به سازمان داده‌محور، نیازمند دانش، تکنولوژی، متدولوژی و تجربه است. این مهم در مورد آموزش مدیریت کسب‌و‌کار داده محور هم صدق می‌کند. این حوزه شامل سه بخش دانش زمینه‌ای، دانش فنی(کامپیوتری) و علوم ریاضی و آمار است.

برای آنکه بتوان کسب‌و‌کاری داده محور داشت، باید بتوان بخش‌های مختلف سازمان را با این حوزه آشنا کرد. با آشنایی تمامی ارکان سازمان با مکانیزم جمع‌آوری و تحلیل داده و درک اهمیت این امر، فرهنگ داده‌محوری در سازمان نهادینه می‌شود.

چنانچه مدیران شرکت مهارت و درک درستی از کار با داده‌ها نداشته باشند سازمان نمی‌تواند به خوبی در این مسیر حرکت کند. یکپارچه شدن مکانیزم‌های تحلیل داده با فرآیندهای کسب‌و‌کار، باعث می‌شود سازمان در داده‌محوری به بلوغ کافی برسد و بتواند با چابکی، نتایج تحلیل‌های حاصل را در تصمیم‌گیری‌ها به کار گیرد.

شرکت سحاب با برگزاری رویدادهای تخصصی در زمینه آشنایی بیشتر سازمان‌ها با داده محوری، سعی دارد بستر لازم برای حرکت سازمان‌ها به این سمت را فراهم کند. حضور مدیران در این رویدادها می‌تواند به ایجاد فرهنگ رهبری داده محور کمک کند.

هدف این رویدادها که با عنوان رویدادهای DDL (Data Driven Leadership) یا رهبری داده‌محور برگزار می‌شوند، آشنایی سازمان‌ها با اهمیت داده‌محوری، و آماده سازی ذهنی و مهارتی مدیران سازمانها برای تجربه یک تحول بزرگ، یعنی تبدیل شدن به سازمانی داده محور است. در واقع مدیران در این رویدادها که چگونه یک سازمان داده محور بسازند و چگونه در یک سازمان داده محور رهبری اثربخش باشند.  مدرسین این رویدادها اساتید  متبحر و متخصص در حوزه رهبری، داده و مدیریت داده‌محور هستند. برای آشنایی بیشتر با این رویدادها و یا ثبت نام در آن‌ها می‌توانید به صفحه رویداد DDL مراجعه نمایید.

مطلب پیشنهادی : کار تیمی موفق

مجله اینترنتی دیدگاه؛ مرجع مقالات داده محوری کسب و کار

تیم محتوای سحاب در راستای توسعه فرهنگ و زیرساخت داده‌محوری کسب‌و‌کارهای کشورمان مجله اینترنتی دیدگاه را راه‌اندازی کرده است تا دانش علاقه‌مندان به حوزه مربوطه روز به روز افزایش یابد. ارائه مطالب به‌روز، عملیاتی و کاربردی از ارزش‌های تیم محتوای دیدگاه است.

مجله اینترنتی دیدگاه، فرصتی برای مطالعه بیشتر در حوزه داده‌محوری کسب‌و‌کارها است. دیدگاه رفع نیاز  آن دسته از مدیران و فعالان کسب و کار است که به مطالعه مقالات به‌روز مدیریتی با تمرکز بر داده‌محوری کسب‌و‌کار علاقه‌مند هستند.

برای مطالعه بیشتر می‌توانید به آدرس sahab.ir/insights  مراجعه فرمایید.

سحاب؛ ارائه‌دهنده راهکارهای داده محور کسب و کار

سحاب شرکتی تخصصی در حوزه علوم داده است که سازمان‌ها و کسب‌و‌کارهای ایرانی را در مسیر داده محوری یاری می‌کند. این شرکت که از سال 1393 کار خود را آغاز کرده است، اکنون خانه بیش از 150 متخصص در حوزه‌های مختلف مربوط به داده‌ است. این متخصصان دانش آموختگان دانشگاه‌های برتر ایران و جهان هستند و با تجربه و دانشی که در این زمینه دارند، می‌توانند به پیشرفت هرچه بیشتر سازمان‌ها کمک کنند.

شرکت سحاب با دانش و تخصصی که در حوزه‌هایی مختلف IT دارد، می‌تواند راهکارهای ویژه‌ای برای توسعه و پیشرفت سازمان‌ها در اختیار آنها قرار دهد. ما در سحاب معتقدیم بهره‌مندی از دانش و تجربه متخصصانمان در زمینه‌های کلان‌داده، علوم داده، سیستم‌های مبتنی بر هوش‌مصنوعی و یادگیری ماشین می‌تواند زمینه ساز حل مشکلات حال و آینده توسعه صنایع باشد.

گروه مشاوران سحاب، پلتفرم تحلیل داده مشتریان سکان و خدمات دریاچه داده نئور از راهکاری سحاب برای کمک به توسعه داده‌محوری در کسب‌وکارها و سازمان‌های ایرانی هستند. سحاب همچنین می‌تواند برای نیازهای خاص کسب‌وکارها راهکارهای اختصاصی طراحی و اجرا کند.

گروه مشاوران سحاب، تیمی از متخصصان کسب و کار (مشاوران مدیریت) و متخصصان حوزه داده‌محوری هستند که در نقش مشاور، مسائل سازمان‌ها را با راهکارهای داده‌محور حل می‌کنند.

در کنار این راهکارها سحاب با برگزاری دوره‌های آموزشی، تولید محتوای تخصصی در حوزه‌های مرتبط با داده، ارزیابی بلوغ داده‌محوری سازمان‌ها و برگزاری رویدادهای مرتبط با داده محوری سعی می‌کند به سوی تحول داده‌محور کسب‌وکارهای کشورمان گامی بردارد.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره راهکارهای داده محور سحاب، می‌توانید از وبسایت این شرکت بازدید کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در حال تست نسخه ی آزمایشی سایت شنبه مگ هستیم!

اگر با ایراداتی در رابط کاربری سایت مواجه شدید، آن را به ما اطلاع دهید. از همراهی تون سپاس‌ گذاریم.

در حال تست نسخه ی آزمایشی سایت شنبه مگ هستیم!

اگر با ایراداتی در رابط کاربری سایت مواجه شدید، آن را به ما اطلاع دهید. از همراهی تون سپاس‌ گذاریم.