پادشاه بی‌تاج

0

چگونه آدم نیومن وی‌ورک را ساخت و به قیمت ۴۷ میلیارد دلار رساند و چگونه باعث سقوط آن به ۴۷.۴ میلیارد دلار شد

ساخت سریال wecrashed و استقبال از این مینی‌سریال، بار دیگر نام شرکت وی‌ورک را بر سر زبان‌ها انداخت و ابعاد تازه‌ای از موفقیت‌ها و شکست‌های این شرکت را برای مخاطبان و فعالان این حوزه روشن ساخت.

داستان شرکت وی‌ورک از جایی شروع می‌شود که آدام نیومن که خود را به‌عنوان یک کارآفرین زنجیره‌ای (serial entrepreneur) معرفی می‌کرد، پس از شکست‌های پی‌درپی ایده‌های قبلی‌اش، به سراغ ایده ساخت یک فضای کار اشتراکی متفاوت رفت. او در این راه با میگل مک‌کلوی آشنا شد و این دو در کنار یکدیگر توانستند کسب‌وکار گرین‌دسک را راه‌اندازی کنند. ایده گرین‌دسک راه‌اندازی یک فضای کار اشتراکی برای افرادی بود که به محیط زیست خود اهمیت می‌دهند.

ایده‌ای که گرین‌دسک ارائه کرد، این بود که بتواند یک فضای کار اشتراکی را با لوازم قابل بازیافت برای کسانی که به محیط زیست اهمیت می‌دهند، ارائه کند. در این فضای کار، کلیه مواد و لوازم استفاده‌شده قابل بازیافت بودند و یک محیط کاری مدرن به همراه پذیرایی مناسب در انتظار کارمندان در این فضا بود.

ارائه اینترنت پرسرعت، یک دفتر با تمام امکانات لازم و آشپزخانه‌ای مجهز به حجم زیادی از غذاهای سالم، همه چیزی بود که شرکت‌های کوچک و کسانی که به صورت فردی کار می‌کنند، به آن نیاز داشتند. در ادامه همین روند بود که در سال ۲۰۰۸ رکود بر بازار املاک آمریکا سایه انداخت و همین مسئله به کمک گرین‌دسک آمد و باعث شد هم هزینه اجاره کاهش پیدا کند و هم عده بیشتری به انجام کار به صورت فریلنسری روی بیاورند.

اما میگل و آدام خیلی زود متوجه شدند که این ایده دوستدار طبیعت‌بودن گرین‌دسک نیست که کارمندان گرین‌دسک را به سوی خود جلب کرده است بلکه فضای کار اجتماعی و محیط پویای این فضای کار اشتراکی است که باعث شده تا کارمندان به کار در این شرکت علاقه داشته باشند. در واقع شرکت‌های کوچک و کسانی که به صورت فریلنسری کار می‌کردند، از این احساس که انگار بخشی از یک مجموعه بزرگ‌تر هستند، لذت می‌بردند. با توجه به همین موضوع بود که در سال ۲۰۱۰، میگل و نیومن استارتاپ wework را راه‌اندازی کردند. شاید برای‌تان جالب باشد که بدانید گرین‌دسک هنوز هم به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

ایده اولیهwework  این بود که به کارمندان دفتر کار را در حالی پیشنهاد بدهد که افراد بتوانند با تسهیلاتی ویژه به آپارتمان مسکونی، باشگاه‌های ورزشی و حتی آرایشگاه دسترسی داشته باشند.

  • چرا wework ؟

شرکت وی‌ورک با طراحی خاص و ایجاد فضایی دلپذیر برای کارمندان این فضای کار اشتراکی، به کسانی که در این فضای کار اشتراکی کار می‌کردند، احساس پویایی و ارزشمندی می‌داد. این فضای کار به آنها اجازه شبکه‌سازی می‌داد و این موضوع بود کهwework  را برای افراد و استارتاپ‌ها ارزشمند می‌کرد. اصطلاحwework  که به‌عنوان اسم این مجموعه انتخاب شده بود به معنای «ما کار می‌کنیم» است و با خود ایهامی هم به همراه دارد که بیانگر رویای آدام نیومن است: اینکه ایده‌هایش به نتیجه می‌رسد و ایده‌هایش کار می‌کنند.

از همین‌جا بود که روند جذب سرمایه‌‌ها سرعت بیشتری گرفت و تا سال ۲۰۱۲ wework توانست در ۴ مکان جدید دفتر خود را باز کند و همین موضوع برای wework، ۱۷میلیون دلار سرمایه جدید به همراه آورد. معنی این روند تنها یک چیز بود؛ اینکه wework در حال تبدیل‌شدن به چیزی بزرگ بود. تا سال‌۲۰۱۴ این شرکت ۱۰هزار عضو داشت و به سریع‌ترین فروشنده زمین در آمریکا تبدیل شده بود.

شرکت وی‌ورک به رشد سریع خود ادامه می‌داد و تا پایان سال‌۲۰۱۴ تبدیل به یک شرکت بین‌المللی شد. همه این پیشرفت‌ها باعث شد که در سال‌۲۰۱۶ ایده آدام تحقق پیدا کند و welive شروع به فعالیت کند. این سرویس به این منظور ارائه می‌شد که بتواند آپارتمان‌های کوچک و مبله را به بازار عرضه کند.

هرچند این موضوع گام بزرگی در راستای تحقق رویای آدام و همسرش ربکا بود، اما این نقطه را می‌توان اولین تغییر جدی در راستای آسیب‌دیدن و سقوط شرکت وی‌ورک دانست. دخالت‌های همسر آدام در روند کار شرکت، خرج‌های غیرمنطقی و بلندپروازانهwework  و شروع سرمایه‌گذاری و تقسیم‌شدن منابع شرکت در بخش‌های مختلف، همگی از مواردی بودند که به این رشد سریع آسیب وارد می‌کردند.

تا سال‌۲۰۱۷ شرکت wework که حالا نام خود را بهwe  تغییر داده بود، تغییرات بزرگی به خود دید. در این سال بود کهwe  توانست سرویس جدید خود را با نام wegrow عرضه کند. این خدمت در واقع تاسیس مدارسی بود که به گفته خود آدام قرار بود آگاهی را در سطح جهانی افزایش دهند. در همین سال بود که اولین باشگاه ورزشی wework با نام rise by we به معنای «به همراه ما بدرخش» راه‌اندازی شد. در سال‌۲۰۱۹ بود که ارزش شرکتwe ، ۴۷میلیارد دلار برآورد شد. اما درست هنگامی کهwe  تلاش داشت سهام خود را به صورت عمومی عرضه کند، پرده‌ها کنار رفت و مشکلات این کسب‌وکار نمایان شد.

پرونده‌ای برای IPOشدن شرکت تشکیل شد. اما این پرونده به نوعی آغازی بود بر مصیبت‌های وی‌ورک. بررسی‌ها نشان داد که وی‌ورک طی ۳سال گذشته‌اش مرتبا زیان‌ده بوده است. این موضوع به‌قدری شدت داشت که آدام نیومن در سال‌۲۰۱۸ داوطلب شد که حقوق خود را دریافت نکند. اما انگار کار از کار گذشته بود، چون دقیقا پس از اولین حسابرسی IPO، ارزش شرکت ۱۰میلیارد دلار برآورد شد؛ یعنی یک سقوط آزاد از ۴۷میلیارد دلار به ۱۰میلیارد دلار. البته هنوز هم این عدد، عدد بزرگی بود. ولی آنها اینقدر دست بالا را در مورد این استارتاپ گرفته بودند و اینقدر رقم‌های بزرگ در موردش مطرح کرده بودند که انگار ۱۰میلیارد دلار، چند سنت بیشتر نبود.

هیات مدیره سبک مدیریتی آدام نیومن را عامل سقوط ارزش وی‌ورک می‌دانستند. به همین دلیل در ماه سپتامبر سال‌۲۰۱۹ آدام از مدیریت We برکنار شد.

شرکت تعدیل‌کردن نیروها را شروع کرد و تمرکزشان را گذاشتند روی پیداکردن سرمایه‌گذار جدید. نهایتا و پس از فراز‌ و نشیب‌های فراوان بزرگ‌ترین سرمایه‌گذار شرکت وی‌ورک یعنی softbank، مبلغ ۱.۷میلیارد دلار را به نیومن ارائه داد تا با دریافت این مبلغ از شرکت خارج شود.

هرچند امروز بیش از هر چیز دیگریwework  با افت شدید سهامش شناخته می‌شود اما آدام نیومن موفقیت بزرگی در رساندن یک ایده به شرکتی بزرگ به دست آورد و این موضوع با وجود برکناری او در سال‌۲۰۱۹ برایش ثروت کلانی را به همراه داشت.

  • وضعیت شرکت وی‌ورک؛ در حال حاضر

در سال‌۲۰۲۱ که ویروس کرونا موجب شد تا افراد دفترهای کار را ترک کنند و به خانه‌های‌شان برگردند، ارزشش را بیش از پیش از دست داد. در این سال، وی‌ورک برای عرضه عمومی تا ۹‌میلیارد دلار ارزش‌گذاری شد؛ یعنی کمتر از ۲۰درصد از ارزشی که SoftBank در سال ۲۰۱۹ روی این استارتاپ گذاشته بود. براساس گزارش وب‌سایت «کمپانی مارکت‌کپ»، از ماه می سال ۲۰۲۲ ارزش بازارwework  حدود ۴.۴۷ میلیارد دلار برآورد شده است. با توجه به داده‌های موجود، شرکت وی‌ورک در رتبه ۲۳۴۱ با ارزش‌ترین شرکت‌های جهان از نظر ارزش بازار قرار می‌گیرد.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.