جذب سرمایه

فاندوران؛ کراودفاندينگ به سبک ايراني

آرش صادقیان که همان دو سال پیش با فاندوران آشنا شده بود، به عنوان مجری برنامه، بخشی از کار را به دست گرفت تا راوی آنچه باشد که انجام شده است. او با بیان اینکه فاندوران در بخش‌های متنوع بازی، کتاب، نوآوری، محیط‌زیست، فرهنگی و اجتماعی کار کرده است، یادآور شد: «فکر می‌کنم فاندوران به‌روز و با آی‌تی عجین شده است. فاندوران همان فرهنگ گلریزان و کمک‌کردنی است که از گذشته داشته‌ایم؛ گلریزان فقط برای آزادی زندانیان یا رفع مشکلات بحرانی نبوده، بلکه برای شروع کسب‌و‌کاری که جوانان علاقه‌مند و مستعد نیاز داشتند هم انجام می‌شده است؛‌ یعنی همان فرهنگی که تلاش دارد کمک کند کارها را جمعی انجام بدهیم.

  • مکانی برای تحقق ایده‌ها

بعد از این صحبت‌ها صادقیان از داوود شیخان، مدیر اجرایی فاندوران خواست تا این استارتاپ فین‌تکی را تعریف کند. او نیز فاندوران را جایی برای تحقق ایده‌ها خواند و گفت: «افرادی که طرح و ایده‌ای دارند و می‌خواهند کار اثرگذاری در اجتماع داشته باشند، می‌توانند این را در فاندوران با مشارکت و حمایت مالی آنهایی که دوست دارند همراه شوند اما وقتش را ندارند، انجام بدهند.»  شیخان با یادآوری اینکه فاندوران سختی‌های زیادی را پشت سرگذاشته است، تصریح کرد: «خوبی کار در فاندوران این است که با توجه به تنوع کارهایی که انجام می‌شود، ماه یا هفته‌ای یک‌بار شاهد اتفاق‌های موفقی هستیم که خستگی و سختی را به فراموشی می‌سپارد.» بعد هم او در تعریفی از مسئولیت اجتماعی چنین گفت: «اینکه هر کسی فقط به فکر خود، خانواده و نسل و شهر خودش نیست، بلکه جهانی، منطقه‌ای، بلند‌مدت، پایدار و نسلی به مردم می‌اندیشد.» اینجا بود که آرش صادقیان در تکمیل این تعریف اضافه کرد: «مسئولیت اجتماعی از آنجایی شروع می‌شود که ما گاهی پایمان را از خانه‌مان بیرون می‌گذاریم. چراکه اگر نگذاریم ریزگردها ممکن است به سراغ ما و بچه‌هایمان بیایند و همه و حتی نسل‌های بعدی را بیمار کنند. بنابراین جامعه زمانی درست می‌شود که همه مقداری به سمت این درک اجتماعی بروند که سعادتشان در گرو‌ سعادت دیگری است.»

  • هدف اصلی فاندوران کمک به تامین مالی استارتاپ‌هاست

مراسم به اینجا که رسید، مصطفی نقی‌پور‌فر، مدیر ارشد مرکز نوآوری و فناوری فناپ درباره فاندوران گفت: «فاندوران کاری جمعی و کار همه کسانی است که در آن نقش دارند و ما فقط نماینده جمع برای ارائه و راهبری آن هستیم.» او با بیان اینکه هدف اصلی فاندوران کمک به تامین مالی استارتاپ‌ها بوده است، اظهارداشت: «فاندوران می‌تواند به ابزار قدرتمند تامین مالی در کل کشور و استارتاپ‌ها تبدیل شود و از این طریق آنها با کمک مردم، نیازهای مالی خود را برطرف کنند.» نقی‌پور‌فر با ابراز خوشحالی از اینکه در این دوسال موفق به انجام پروژه‌های خوبی شده‌اند، گفت: «سرعت رشد خیلی خوبی در فاندوران داشته‌ایم اما این نرخ رشد برای موفقیت کافی نیست و باید سرعتمان را بیشتر کنیم.» در ادامه مراسم، امیر سلامتی که طراح بازی و وب‌سایت «رو میز» است به توضیح تجربه‌اش در فاندوران پرداخت و گفت: «به دنبال ترویج و انجام بازی‌های رومیزی در دورهمی‌ها بودم و روزی که متوجه شدم فاندورانی وجود دارد، از خوشحالی نمی‌دانستم چه کنم و حالا کارم به چاپ دوم رسیده است.» او که معتقد است که اگر فاندوران نبود شاید ایده‌هایی چون ایده او هم نبودند، تاکید کرد: «هرچند که انجام پروژه به دلیل نداشتن تجربه سخت بود اما کار با فاندوران برای من خیلی راحت بود، به خصوص میزان تعامل و همکاری که از سمت فاندوران انجام می‌شد خیلی برایم جالب بود.» سلامتی در نهایت تاکید کرد: «من فاندوران را به صورت بستری رو به رشد و فضایی می‌بینم که هنوز خیلی جای کار دارد.»

یکی دیگر از پروژه‌هایی که فاندوران در آن نقش داشته، تجهیز زمین بازی بیمارستان علی اصغر است. پروژه‌ای که در روز جشن دوسالگی این استارتاپ کراودفاندینگ اینگونه توضیح داده شد: «بچه‌ها به مدت طولانی در بیمارستان بستری هستند و این موضوع خواه‌ناخواه در روحیه آنها تاثیر می‌گذارد بنابراین عده‌ای در گروه مشاوران معماری شرکت زما که در حیطه مسئولیت اجتماعی با سازمان‌ها وارد مذاکره شده و پروژه معماری و شهرسازی انجام می‌دهد، وارد میدان شدند و پروژه زمین بازی بیمارستان را انجام دادند.» این پروژه که پارسال شروع شد، پس از طراحی قسمت‌های مختلف آن، به شرکت‌های تولیدکننده مصالح سفارش داده شد و از هر کدام از آنها خواسته شد که در این کار مشارکت داشته باشند.

  • فضایی امن با القای حس اعتماد

در این مراسم کلیپی از نظرات آنهایی پخش شد که در فاندوران پروژه‌هایشان حمایت شده بود. «خیلی از روابطی که نیاز داشتیم را از طریق فاندوران گرفتیم.»، «از فاندوران سیستم رفاقتی و مدیریتی خوبی را یاد گرفتیم.»، «یکی از ویژگی‌های فاندوران این بود که تجاری فکر نکرد و با ما به عنوان کمپین مردمی عام‌المنفعه فعال در حیطه محیط زیست برخورد کرد.»، «فاندوران محل اجماع و پرورش ایده‌های نو در کارهای داوطلبانه و انسان‌دوستانه است.»، «فاندوران فضای امنی است که حس اطمینان را به آدم‌هایی می‌دهد که می‌خواهند کار خیری را انجام دهند.» و «فاندوران حامی است.» این جملات گزیده‌ای از این اظهارنظرها بود.

  • معلم زابلی نیک‌اندیش نیک‌خواه

همچنین در این مراسم، معلم زابلی، رامین ریگی هم بیش از هزار کیلومتر را طی کرده بود تا در جشن تولد فاندوران شرکت کند. او که از سر انسان‌دوستی، خیرخواهی و مسئولیت‌پذیری با هزینه شخصی به بچه‌های مدرسه‌اش صبحانه می‌دهد، آمده بود تا کمی از آنچه بر او و بچه‌هایش گذشته است، بگوید: «12 سال پیش در مدرسه‌ای در زابل متوجه مشکل 4نفر از دانش‌آموزان دختر شدم؛ بچه‌هایی که پدر و مادر نداشتند و هزینه‌هایشان را فامیل تامین می‌کردند.»

او با یادآوری اینکه در سیستان و بلوچستان کمک کردن به دانش‌آموز دختر کار سختی است، گفت: «تا یک هفته شب‌ها گریه می‌کردم که نتوانستم دانش‌آموزم را بشناسم. بعد برای بچه‌ها 4 قواره چادر گرفتم و از معاون مدرسه خواستم که به آنها بدهد و بگوید به خاطر خوب‌بودن درسشان، مدرسه این هدیه را داده است. درنهایت افسرده شده بودم و یک سال و نیم از آموزش و پرورش مرخصی گرفتم.» این معلم که دو بار استعفا داده ‌و پذیرفته نشده بود، نزد مشاور می‌رود و او نیز توصیه می‌کند که به جای استعفا، کاری که برای کمک به بچه‌ها از دستش بر‌می‌آید را انجام دهد.  او هم هرچه در توانش بود برای آنها انجام می‌داد تا اینکه توانست کمکش را گسترده‌تر کند و هر روز به بچه‌ها صبحانه بدهد. حال این معلم از نقش فاندوران در مسیر کمک‌کردن به بچه‌ها قدردان است: «کمپینی در فاندوران انجام شد و مدرسه را هوشمند و حتی آن را مجهز به سینما کردند، به گونه‌ای که اکنون بچه‌ها هنگام صرف صبحانه در سینما فیلم می‌بینند.» این معلم برای امسال نیز می‌خواهد در مدرسه اتاق کودک درست کند چون بچه‌های دو‌ساله زیادی وارد این مدرسه می‌شوند. کیک تولد دوسالگی فاندوران در حالی بریده شد که امید برای گسترش فعالیت‌های آن بیش از پیش وجود دارد.

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *